Vad är en Zine?

Ett zine är en publikation avsedd för en mycket begränsad målgrupp, och vanligtvis distribueras i liten skala, liksom. De är billiga att producera, och sprids ofta hand genom lämpliga gemenskapsprogram, till exempel kan en punk zine finnas tillgänglig på punk föreställningar, och en poesi zine skulle finnas med på poesi avläsningar. Begreppet i sig är en förkortning för "tidskriften" antyder en samling av olika skriftliga och visuella arbetet distribueras till läsarna på en relativt låg kostnad. Ett zine är ofta ses som ett nyheter organ i en underjordisk eller cliquish samfundet och ett zine läsekrets ofta har en allomfattande känsla av stolthet över att vara del av rörelsen i zine avser.

Tanken att distribuera skriftligt och broschyrer som är billigt återges för att göra dem tillgängliga är en gammal en, men zine kultur egentligen började explodera under 1970-talet, då många ledamöter i punk scenen började skapa zines eller fanzines. Ett fanzine är en zine som kommunicerar information om en grupp eller rörelse till sina fans, och den kan innehålla saker som kommande turnédatum, intervjuer, recensioner album och annat material som skulle vara intressanta för fans av en grupp eller en kulturell rörelse. Tanken fångad på, och serietidningar började använda zines att distribuera sina verk, tillsammans med andra medlemmar av subkulturer.

På 1990-talet, den riot grrrl-rörelsen brast på scenen med ett antal väl fördelade feminist zines såsom Bust , som senare blev en viktig tidskrift i sin egen rätt. De kämpat för jämställdhet i zine samhället, och lett till en era av allt politisk zines täcker kontroversiella frågor. Dessutom började zines att skriva också att blomstra, och många författare början och poeter publicerade sitt arbete sig att öka läsekretsen.

Det finns flera sätt att få ett zine. Den mest direkta, naturligtvis, är från de människor som gjorde det. Zines ofta säljs vid konserter, subkulturer bokmässor, och underjordiska händelser. I vissa städer, stora bokhandlar också lager zines, och några hus distribuerar specialiserar i fanzine tillsammans med andra subkulturer publikationer. I slutet av 1990, e-zines växte också populära. Ett e-zine använder Internet som ett distributionssätt, antingen i form av en massa e-post eller webbplats, och är ofta gratis. Fysisk zines är vanligtvis mycket låg kostnad, så att tillverkarna kan räkna hem tryckkostnader, och är att föredra framför e-zines av vissa människor, eftersom de kan innehålla medier som är unikt fysiskt, t. ex. pop-ups, gag glasögon och andra multimedia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.