Vad är en Snafu?

En Snafu är en kaotisk och förvirrad situation, eller en åtgärd som leder till en sådan situation. Till exempel, att om en bokhandel glömmer att en stor bok i tid för dess release datum, kan det anses vara en snafu. Huvudsak är en Snafu en röra som kräver viss ansträngning att städa upp, och som kan förvandlas till en PR-katastrof om nyheter om Snafu är tillåtet att sprida. Detta begrepp är en del av en färggrann familj av förkortningar som uppstod i USA: s militär under andra världskriget. Militären är oerhört förtjust i att använda förkortningar, vilket ofta skapar smarta artiklar om saker som genererar långa förkortningar som faktiskt stava någonting, som Bekämpningsmedel Evaluation Sammanfattning tabellsystem (Växt). Medlemmar av militären har myntat egna förkortningar för att gå med officiella dem i århundraden, med de flesta av dessa akronymer reflekterande uppfattas foul-ups på den del av militären, och uttryckte allmän frustration med villkoren i det militära.

"Snafu" är ett utmärkt exempel på en akronym. Det står för "normal situation: alla sotigt upp", och det tycks ha uppstått omkring 1940, och nådde utbredd användning av 1944. Begreppet speglar ofta kaotiska organisationen av militären under andra världskriget, när USA försökte vinna ett krig på två fronter samtidigt som flyttar enorma mängder av personal och utrustning. Ibland misstag i kontor långt från hemmafronten ledde till enorma snafus, liksom underlåtenhet att ta ransoner i transporten, eller beställer fel storlek ammunition till vapen.

Normalt är en Snafu resultatet av ett ärligt misstag eller fel, men det är inte mycket tröst att offren för Snafu, eller de som behöver rengöra den. Snafus kan också orsakas av faktorer utanför mänsklig kontroll, liksom problem med datorsystem eller dåliga väderförhållanden som hindrar planer för leverans i tid för människor eller stödjande utrustning. Snafus kan även skapas genom politiska beslut, särskilt när dessa beslut fattas av människor som är isolerade från slagfältet.

Även detta begrepp har sitt ursprung i det militära, har det sprids sedan kraftigt i den amerikanska befolkningen, tillsammans med en mängd andra varianter, såsom "fubar," för "sotigt upp till oigenkännlighet. " Samtidigt snafus i den civila världen får inte leda till så mycket kaos och potentiell fara som i det militära, kan de fortfarande vara mycket frustrerande, och potentiellt kostsamma att hantera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.