Vad är en Kalif?

kalifer var de tidiga ledarna för den islamiska religionen och människorna, utses efter döden av Muhammed i 632 CE. Kalif , ibland stavat Kalif , medel representant eller efterträdare, och kalifatet är den tidiga islamiska statsskick under kalifen. Ibland termen kalifen har också anknytning till Imam eller religiös ledare. Det enade Islam accepterade de första kalifer, men problem uppstod efter döden av den fjärde kalifen, Ali ibin Abi Talib. Vid den tiden kallade en ovanligt stark familj umayyaderna kom fram för att erbjuda en kandidat för att ersätta Ali. Tvist följde eftersom vissa islamiska folk trodde kalifen skulle vara ett blod släkting till Muhammed, eftersom de första fyra kalifer hade. Andra kände en kalifen bör bestämmas genom val, och att blod relation till Muhammed var inte en förutsättning.

Tvisten ledde till den legendariska uppdelningen av islam i de shiitiska och sunnitiska sekter. Shiiternas skulle inte stödja någon kalifen men ett blodsband av Muhammeds, och den sunnimuslimska stödde första Ummayads kalifen, Muawiya 1. En annan mindre sekt av islam, den Ibadi, kände en kalif väljas för sin förmåga som en stor andlig ledare. De ansåg inte att direkt koppling till Muhammed var nödvändigt.

Schismen i den islamiska religionen följande Umayyad kontroll av kalifatet var inte förrän den umayyadiska dynastin föll i 750 CE. Vid denna punkt, kallas en mäktig familj abbasiderna tog makten. Om de var kopplade marginellt till Muhammed, var de inte är relaterade till den första kalifen, Ali. Detta besviken de shiitiska och lett till en fullständig brytning med den sunnitiska och Ibadi islamiska grupper.

abbasiderna kontrollerade kalifatet för en exceptionell 300 år, och de shiitiska började en suppleant kalifat. Eftersom islam kontrolleras nu ett mycket stort område som sträcker sig från Spanien till Afrika, hävdade abbasiderna makt huvudsakligen nordliga länder, medan de shiitiska kalifen linje domstolen i första hand Nordafrika.

På grund av de argument när det gäller lämplig rätt att bära kalifen titel, några ledare för islam utsedda sig sultaner, emirer. Detta var den officiella titeln Osmanska rikets härskare som kontrollerade kalifatet, både sunni och shia islam, fram till 1875. 1924, i den då nedlagda ottomanska imperiets fäste i Turkiet, var kalifatet officiellt avskaffats. Det håller sig inom den turkiska regeringens myndighet att återinföra det, och byta namn på en kalif. Detta är en osannolik möjlighet.

I de flesta fall, särskilt efter schism inom islam, har posten som kalifen varit en splittrande kraft, och de flesta länder nu förlita sig mer på lokala imamer att vägleda dem i frågor om förvaltning i samband med andlighet. Det bör noteras att även den sunnimuslimska förespråkade en demokratisk eller elektiv process för att avgöra vem som skall stå som kalifen, det finns många länder med en huvudsakligen muslimsk befolkning som inte har allmänna val. Ledare för ett land är mer sannolikt att utses eller att gripa makten. Regeringens stilar från muslimska länder att fortsätta att förändras, ibland snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.