Vad är en Förlagstext?

En Förlagstext är en kort bit skriva användas i marknadsföringen av ett kreativt arbete. Det klassiska exemplet på en blurb är citatet smetas över omslaget till en bestseller "som lyder ungefär" absolut spännande. "Blurbs är utformade för att trumma upp intresset för det kreativa arbetet, förhoppningsvis därigenom öka försäljningen, och jakten på Blurbs är en perenn strävan efter många konstnärer, särskilt för personer som just har börjat på sitt område.

Klassiskt, är en blurb ett utdrag ur en större recension skriven av en kritiker, förläggare, eller fläkt. Författarna blurb ofta för varandra, där handeln blurbs kan användas på bok jackor och i reklam. Andra Blurbs kan sammanfatta handlingen, som i "en episk Piratäventyr som i Söderhavet", och vissa utdrag från arbetet. Presentation används ofta om och om igen i reklam, och de kan bli nästan nauseatingly bekant för allmänheten. Förutom att användas i förpackningar för produkter som böcker, musik album och filmer, Blurbs kan också användas på affischer, radio och annonser tv och publicitet paket som skickas ut till journalister. Blurbs kan också visas i tidskrifter och tidningar, som en del av legitim reklam eller som sidebars i artiklar om det arbete som blurbed. De flesta Blurbs är utformade för att förmedla idén att arbete är banbrytande, unik, och utmärkt att ledande personer slutsatsen att de måste läsa, se eller lyssna på den omedelbart. Vissa Blurbs har gått i motsatt riktning, för att kapitalisera på chockvärde dra folk med citat som understryker att det kreativa arbetet är hårresande, bisarra, eller helt oväntat. Satiriker kan använda blurbs som "den sämsta film jag någonsin sett" till intrig potentiella tittare. Det är svårt att få så mycket information om något av en blurb, som är en del av poängen. Den Förlagstext är kroken som drar någon i, förhoppningsvis leder den personen att besluta att betala för det kreativa arbetet som annonseras. Filmaffischer använder ofta blurbs mycket skickligt och blurbs används också för att annonsera spelar, tv-serier, visar konst, och en rad andra kreativa verk. Medan människor brukar säga att en bok inte kan bedömas efter omslaget, är blurbs faktiskt syftar till att uppmuntra människor att göra just detta.

För dem som är nyfikna, "blurb" datum till 1907, då en blurb först visades på en bok delas ut till deltagare i ett förlag konferens. Konventionen snabbt fångas på, och nu är det rutin att använda blurbs i reklammaterial. Oförmågan att säkerställa en god blurb kan vara ett mycket dåligt tecken för ett nytt kreativt arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.