Vad är en Dreidel?

En Dreidel är en fyrsidig topp för lek under Hanukkah. Fyra sidor vardera visa en annan karaktär: nunna , Gimel , hey och Shin .

Spelet spelas med en Dreidel är en enkel vadslagning spel, med alla sidor upp som anger vad som spelaren som snurrar måste göra. Varje spelare startar med en liten mängd av något valuta som används för spelet, vare sig det pennies, små godis eller något annat tecken. I början av en spelares tur, sätter han en token i kollektiva potten, så snurrar Dreidel.

Om Dreidel landar med nunna uppåt, inte spelaren ingenting och spela vidare till nästa spelare. Om det landar på Gimel , tar spelaren hela potten på turn. Om det landar på hey , tar spelaren halva potten, och om Dreidel hamnar på shin , måste spelaren ett litet antal polletter i potten.

En populär apokryfisk historia för Dreidel anser att spelet har sitt ursprung i tiden för den grekisk-syrierna. Under denna period det judiska folket förbjöds att studera deras Torah av den grekisk-syrierna. Legenden säger att som ett sätt att motivera sammankomst för Torah avläsningar skulle judiska folket behålla en Dreidel runt så om någon grekisk-syrianerna kom som de skulle kunna dölja Toran och handla som om de bara spelade ett spel. En liknande konto anser att det Dreidel fungerade som en ursäkt för att samlas till diskussioner om Torah, som skulle äga rum samtidigt snurra på topp. En mer troliga orsakerna till Dreidel har den kopplad till en engelsk och irländsk Toppspel av mycket liknande karaktär. Här spelet, kallade teetotum eller totum , spelades under 16th century. Bokstäverna på totum topp var N för " n othing", T för " t Åke alla ", H för" ta h Alf "och P för" p ut i ". När spelet gjorde sin väg till Tyskland, bokstäverna ändras till N för nichts betyder "ingenting", G för ganz betyder "alla", H för halb betyder "halv", och S för stell ein betyder " sätta in ". När jiddischtalande tyska judar började spela spelet använde de hebreiska bokstäver som gjorde samma ljud och det åtföljande ord: Nischt , Gantz , halb och shtel .

Bokstäverna på Dreidel används också för att representera orden " Nes Gadol haya sham " betyder "ett stort under hände där. " Eftersom skapandet av staten Israel 1948, har det funnits en liten variation, ersätta skrivelsen shin med bokstaven betala och ändra formuleringen till " Nes Gadol Haya po "betyder" ett stort mirakel hände här. " En undervisning i Midrash visar att de fyra sidorna av Dreidel, utöver sin representation av ovanstående fras, är också de fyra stora gamla riken som försökte utrota judarna. Detta har nunna företräder Nebukadnessar och hans rike i Babylonien, Gimel företräder Gog och Konungariket Grekland, företräder Haman och riket i Persien, och shin företräder Se'ir och rike Rom.

är The Dreidel också känd som en fargle och varfl på jiddisch, och som en sevivon i Israel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.