Vad är bengali?

Bengali är ett språk som talas i hela östra Indien och Bangladesh. Det har nästan 200 miljoner modersmålstalare, vilket gör det den sjunde mest inföding talade språket på jorden. Även termen Bengali är fortfarande allmänt används över hela världen, är det inhemska ordet för språket Bangla , och det börjar komma in i vanliga engelska användning. Det finns två huvudsakliga stilistisk system att skriva används på bengali. Den första, , är baserad på en äldre form av bengali, och främst används endast i extremt formella situationer eller några skönlitterära inställningar. Den andra, Choltibhasha , används mycket oftare, och faktum är att själva ordet betyder något i stil med "aktuella språket. " Den nuvarande standardiserade formen av skriven bengali kommer från the late 18th century, när en engelsman, Sir Charles Wilkins, skapade den första tryckpressen för bengali. Alfabetet används också för en rad andra språk, inklusive några Sino-Tibetian språk såsom Manipuri och Garo. som mandarin och många andra språk som talas över ett stort geografiskt område, bengalidialekter spänner över ett dialektkontinuum . Detta innebär att även personer som talar en dialekt kommer sannolikt att kunna förstå sina grannar-och även deras grannars grannar-som avståndet växer, blir det troligt att högtalarna inte kan förstå något annat än ett par ord av andra dialekter. Det är en ganska standardiserad form av bengali bygger på en dialekt från regionen Calcutta, men i vilken utsträckning det är verkligt universell är begränsad.

Bengali härrör från den antika Sanskrit, och mycket av ordförrådet dras direkt från sanskrit. Vad som brukar kallas klassisk sanskrit talades först i Indien över 2500 år sedan, och dess inflytande på indiska kulturen och de olika språken i Indien är stort. Bengali drar också starkt från persiska, arabiska och turkiska ordförråd, på grund av upprepade vågor av invasion från Mellanöstern till Indien.

Bengali är indo-ariska språk, en del av de större indoeuropeiska kategori . Indo-ariska språk talas i hela den indiska subkontinenten, samt vissa angränsande områden. Några välkända exempel är den gamla språket sanskrit, punjabi, hindi och urdu, och även det nepalesiska språket i Nepal.

Sedan den 19: e århundradet har det skett en hel del förnyat intresse av konstnärer i bengali, vilket resulterade i många av de stora moderna verk indisk litteratur och poesi är skriven på bengali. Den ikoniska exempel på denna trend är Rabindranath Tagore, vinnare av Nobelpriset i litteratur 1913. Han är ansvarig för en otrolig mängd spektakulära poesi, romaner, noveller, och diverse andra skrifter. Han är också skaparen av både den indiska och bangladeshiska nationalsånger.

bengali har haft en något tumultartad nutidshistoria, med några otroliga rörelser växer upp för att skydda sin ställning som nationellt språk, eller för att främja en bred användning. Den mest kända av dessa händelser var 1952 protest i Pakistan, där ett antal demonstranter dödades. Protesten var en reaktion på ett beslut från den pakistanska regeringen att göra urdu det enda nationella språket, trots att majoriteten av den pakistanska befolkningen talade bengali.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.