Vad är Voodoo?

den vitt spridda bilden av Voodoo i västvärlden är ett av vax dockor med pinnar som stack ut från dem och svart magi. Voodoo är i själva verket en av världens äldsta religioner. Voodoo anlände i väst under de dagar slavhandel. Grundval av religion kom från Afrika, men Voodoo vi nu vet var strukturerad på Haiti. En mängd olika etniska grupper samman sina religioner och bildade Voodoo som är känt idag.

Voodoo är ett västafrikanskt ord som betyder "ande", den ursprungliga ordet var vodun . Grundläggande etos religion är att allt i universum är ansluten. Ingenting händer av en slump i denna värld, och det finns inga olyckor. Allt som du gör till en person som du gör mot dig själv, eftersom du är den personen.

Voodoo ceremonier innehålla böner, dans och ritualer. De omfattar även djuroffer. Siffran ormen spelar en viktig roll i ritualer, och den höga präst eller prästinna kommer att förkroppsliga ormens makt. Spirits rikedom, naturen och lycka har de organ troende vid ceremonin.

Dans och musik är också viktiga delar av Voodoo ceremonin. I väst har den dansande ofta utmålats som sexuell, men det är inte dess huvudsakliga syfte. Dans är ett sätt att få kontakt med andar och andevärlden.

Voodoo är en viktig del av familjelivet i ett samhälle som praxis det. Översteprästen har ett stort inflytande och ger andlig rådgivning när det är bad om. Han eller hon ses också som en helare och praxis med örter och mediciner. Vetskapen om att den höga prästinnan har vunnit kommer att ha gått fram genom tidigare generationer.

praktiserar Voodoo använder också stavar. För den största delen är dessa stavar används för att beskriva bra, inte skada. Finns helande trollformler, kärlek trollformler och besvärjelser för att fira glädje. Bilden av svart magi och farliga trollformler grundades huvudsakligen av européer som hade en misstro mot allt i Afrika.

Voodoo praktiseras som en religion i ett antal länder runt om i världen. I Brasilien kallas det Candomblé, och i Västindien, kallas Obeah. Under 2003 Haitis regering sanktionerade Voodoo som officiell religion. Troende kan nu döpt och gift inom religionen.

Det har tagit århundraden för denna officiella åtgärder hända. Troende säger att det kommer att ta mer än en officiell show av tro för att kompensera för den förföljelse som anhängare av Voodoo har haft att kämpa med. Det finns miljontals människor i Haiti som ensam har en tro på religionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.