Vad är Thai?

Thailändska är ett språk som talas i hela Thailand och delar av Kambodja och Laos. Det talas av cirka 50 miljoner människor världen över. Thai är en del av Thaispråk gruppen, tillsammans med språk som Nung, Lao, Isan, och Shan. Det primära dialekt av thailändska som talas i Thailand kallas Standard thailändska, och talas av mer än 20 miljoner människor. ISAN språket i norra Thailand är också nära relaterad till Thai, även om det formellt sitt eget språk. Det ingår i en hel del likheter med Laos språk som talas i Laos, som också är ett tydligt språk. Även om vart och ett av dessa språk är olika, de är också ömsesidigt begripliga, på grund av det stora likheter mellan dem-både i ordförråd och grammatik.

Andra språk i Tai familjen också använder ordet Thai i namn, trots att de är skilda språk och inte brukar anses dialekter av det thailändska språket självt. Norra Thailand, till exempel, är ett språk som talas i norra Thailand och delar av Laos. Phu Thai, liksom, är inte en dialekt av det thailändska språket-i själva verket är det oftast identifieras som en dialekt av den laotiska eller Isan språk. Eftersom Laos och Thailand finns på vad som ofta kallas en dialekt kontinuum-likt situationen bland kinesiska språk-de är oftast ömsesidigt begripliga.

Thai är ett tonspråk, som tenderar att göra det ganska svårt för talare av icke-tonalt språk som engelska att lära. Liksom i mandarin, kommer innebörden av ett ord som talas i Thailand skiljer sig åt beroende på tonen och stress mönster som används när uttala det. Ordet suea , till exempel, kan betyda "kläder", om tonen spår off, "mat", om tonen förblir låga under hela, eller "tiger", om tonen stiger. För talare av språk som tonen används mer som ett sätt att sätta en kadens i sina tal, eller för att visa spänning eller känsla, antar vanor ett tonspråk kan vara mycket svårt. Det finns fem toner i Thai: stigande, fallande, låg-, mellan-och hög. Tonerna är skrivna i alfabetet med hjälp av en kombination av öppna och stänga konsonanter och den interna vokal och den kan också vara märkta med ett av fyra olika ton märken. Ord på Thailändska är oftast enda stavelse ord, som är sammanlänkade förmedla mer komplexa betydelser. Vissa elever tycker att detta är välkommen befrielse från språk som engelska eller tyska med olika ord som kan vara mycket lång.

är den thailändska alfabetet härrör från den kambodjanska alfabet gamla Khmer imperiet-och fortfarande används i de röda språk Kambodja-och är designad något på sanskrit alfabetet i Indien. Det finns 44 konsonant bokstäver i det thailändska alfabetet, vart och ett med en inneboende vokal, och ytterligare 24 ljud vokal som skrivs med diakritiska märken. Thai är ett vackert språk som blir allt viktigare som ett språk för företag som Thailand blir en hot spot för ny teknik och handel i Sydostasien. Klasser i Thai blir allt vanligare vid större universitet, och några platser erbjuda Fördjupningskurser att hjälpa till att övervinna de inledande svårigheterna att skaffa thailändska som språk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.