Vad är Santeria?

Santeria är en religiös praxis som finns i hela Karibien, särskilt i Kuba. Det är en av flera karibiska religioner blandas katolska tro med traditionella afrikanska metoder. Liksom många andra religioner som har sitt ursprung i slaveri, är Santeria mystisk till dem som inte praktiken, och den kultur som omger det är mycket stängd för utomstående.

Santeria integrerar föreställningar som finns hos Yoruba och Bantu människor i Nigeria, Senegal och Guinea kusten. Dessa människor fördes till Västindien som slavar och uppmuntras att konvertera till katolicismen, så att de kunde räddas. I ett försök att behålla sitt kulturarv, uppstod Santeria. Anhängare av Santeria kallas Lukumi, vilket betyder vän eller Aborisha, vilket innebär dyrkare av Orisha.

Aborisha tror på en högre gudom, som kallas Olorun. Olurun är en kraftfull källa till Ashe, som är den gudomliga livskraften i tradition av Santeria. Alla föremål har Ashe i olika nivåer och förståelse Ashe på en djupare nivå möjliggör en bättre förståelse av världen. Olorun åtföljs av ett panteon av Orisha eller helgon, som alla har olika personligheter. Det Orisha liknar den katolska helgon, och faktiskt många helgon har lånats från katolska traditionen att berika Santeria. Några av de Orisha speglar gudomar från Yoruba tro. Välkända Orisha omfatta Ogun, gud metallbearbetning och eld och Oshun, gudinna floden. Pantheon av Orisha tros vara oändlig. Präster Santeria är helgad åt en specifik Orisha.

Santeria utmärkelser Olorun och hans pantheon av helgon i en rad olika sätt. Djuroffer görs för att mata Orisha. Mata Orisha är tänkt att bringa lycka, rening och förlåtelse. Man tror att Orisha kommer att växa orolig och arg utan djuroffer och människors bön, som kan få katastrofala resultat. Kycklingar är allmänt förekommande, men större uppoffringar kan också göras. I praktiken också innefattar dans och musik. På festivaler, är danser utförs för att höja Orisha, som har närheten eller präster för att skicka meddelanden. Det Orisha ses som mycket mänskliga individer, som njuter av partier och interaktion snarare än avlägsen vördnad. De kan också göra misstag. Den Orisha får begära särskilda erbjudanden eller ritualer kallade Ebo från anhängare, medan en viss Orisha kan man ansöka om ett unikt behov.

Vördnad för förfäderna, den så kallade Egun, är också mycket viktigt. Aborisha tror att förfäder har en större kunskapsbas att bygga på än levande människor. Aborisha be till Egun och be om råd om världsliga frågor. Den Egun bidra till att upprätthålla traditioner och levnadsregler som tillåter människor och Orisha att leva i harmoni med varandra. Den traditionella regler Santeria likna nära tio budorden följs av katoliker, med en del tillägg med ett bud mot konsumtion av människokött.

Santeria jämförs ofta med voodoo. Även de två religionerna är lika, är den grundläggande skillnaden att enligt traditionen Santeria, den Orisha är utbytbara med katolska helgon. Detta är inte fallet med voodoo, som dyrkar Orisha som helt separata gudar. En rik kulturtradition medföljer Santeria och andra liknande religiösa sedvänjor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.