Vad är Sanskrit?

Sanskrit är ett av de äldsta kända indiska språk, med exempel på vedisk sanskrit som går tillbaka till ca 1500 f. Kr. och möjligen ännu tidigare epoker som är svåra att avgöra eftersom det språk som talades och sjöngs långt innan det skrevs. Indiska språk, även känd som indoariska språk är en stor och varierande gren av den indoeuropeiska språkfamiljen och sanskrit är ett av de mest berömda och kulturellt viktiga av dessa språk.

Ordet " Sanskrit "är översatt på flera olika sätt, som" komplett "," perfekt "eller" slagits samman. "Ursprunget till detta språk tycks ligga i vulgära dialekter som var organiserade och kodifieras, först till vedisk sanskrit och senare till en mer modern form cirka 500 f. Kr. För hinduer är sanskrit oerhört viktig eftersom Vedasen och andra hinduiska religiösa texter på detta språk, och buddhistiska religiösa texter på sanskrit också. Det här språket är den klassiska språk i det antika Indien. Det används av alla förfinade och bildade medlemmar i samhället, och fortsätter att vara som i dag används i religiösa liturgin och vissa typer av stora tal, ungefär som klassisk arabiska i Mellanöstern. Flera indiska språk, inklusive bengali och hindi härstammar från sanskrit, och även om språket inte är utbrett i Sverige idag, har det skett vissa förändringar för att återuppliva talade formerna, och influenserna av detta språk kan ses på många nivåer av indisk kultur och hela Sydostasien. finns flera olika skrivsystem som används för sanskrit, med en av de vanligaste är devanagari, dels därför att det blev populär i väst. Förutom devanagari ett antal sydostasiatiska skript och det romerska alfabetet utnyttjas för att skriva på detta språk. Användning av många olika script speglar olika skrivsystem som används i regionen, med invånare i olika områdena med hjälp av skript de är mest bekant och bekväm med.

Arkeologer som arbetar i Sydostasien och Indien kan studera detta språk så att de kan få en djupare förståelse för de kulturer de studerar. Språket är också studeras av historiker, religiösa officiants och studenter av religion. Precis som andra klassiska språk som grekiska och latin, kunskaper i sanskrit kan vara avgörande för människor som vill läsa historiska texter på originalspråk, och för människor som vill studera språk, kultur och religion. Ett antal högskolor och universitet i hela världen erbjuder utbildning i detta språk till intresserade studenter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.