Vad är Rykten?

Gemensamma engelska uttrycket "hörsägen" används för att hänvisa till rykten och ogrundade uppgifter. I den rättsliga gemenskap, har denna term en specifik betydelse. Den hänvisar till bevisning som erhållits genom en begagnad källa. Hörsägen är ofta inte tas upp till prövning i domstol, och det finns strikta regler för när sådan bevisning kommer att tillåtas, som varierar från land till land. Om du någonsin sett en rättslig drama och sett en av de advokater hoppa upp för att säga "invändning: det är hörsägen," Nu vet du vad han eller hon syftade på.

Båda sinnen har att göra med att få information som inte kan kontrolleras av andra eller tredje hand källor. Ett klassiskt exempel på hörsägen skulle vara något i stil med "min kusin såg brottet. " I det här fallet kanske kusin väl ha sett brottet, men om inte kusin kan föras till domstol för att vittna, är detta bevis behandlas som hörsägen, eftersom det har inte verifierats av den person som faktiskt bevittnade brottet.

Många nationer skilja användningen av hörsägen det straffrättsliga och civilrättsliga prövningar. Brottmål har ofta mycket striktare regler för upptagande av bevis eftersom resultatet av rättegången skulle kunna vara betydligt allvarligare. I vissa länder, hörsägen är tillåtet i civila rättegångar, men inte i brottmål. Detta är avsett att skydda människor som försvarar sig mot anklagelser om mycket allvarliga brott som mord.

Vissa typer av hörsägen är tillåtna. Till exempel är en födelseattest tekniskt sett ett exempel på hörsägen, eftersom det är en begagnad upplysning dokumentera någons födelse. Det är dock betraktas som bevis eftersom det är ett juridiskt dokument och det kan vara svårt att spåra de tjänstemän som var närvarande vid förlossningen. Annan viktig statistik och offentliga register är också godtas som hörsägen undantag i nationer där hörsägen är inte tillåten vid rättegången. De flesta nationer har en tydlig lista över undantag från hörsägen regel som kan användas för att avgöra om bevisningen är tillåtlig.

Innan ett vittne vittnar i en rättegång, han eller hon uppfyller vanligtvis med en advokat som kan vandra vittnet genom vad han eller hon kan förvänta sig i montern. Advokaten kan diskutera hörsägen lagar med vittnet att se till att han eller hon inte av misstag bryter mot hörsägen regler. Till exempel, om en läkare var instämda att vittna, han eller hon kunde upprepa uttalanden som görs i processen för att nå en medicinsk diagnos, till exempel "Jag åt på [restaurang] och sedan mådde illa, men en genomsnittlig medborgare skulle inte kunna upprepa sådana uttalanden, eftersom de skulle anses hörsägen från någon som inte var läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.