Vad är Ironi?

Termen ironiska kommer från ett grekiskt ord som betyder "en som dissembles. " Det finns tre viktiga typer av ironi, som alla signalerar en skillnad mellan utseende och verklighet.

Verbal ironi: Verbal ironi innebär siffrorna i tal, där det som sägs är inte vad som menas. Det finns flera typer av verbal ironi.

* Sarkasm: I sarkasm innebär talaren motsatsen till vad som sägs. Anta att någon går ut genom dörren på morgonen, hoppas på solsken, och hitta slask och underkylt regn utbrister, "What a great day!" Detta är sarkasm och ironi resultat eftersom motsatsen till vad som bokstavligen säger är vad som egentligen menas. Det förakt i denna typ av sarkasm är den händelse som beskrivs: det är inte personlig kritik-talaren är upprörd över den usla vädret.

* Ekvivokation: I tvetydighet, ironi uppstår eftersom talaren säger något som är sant om förstås rätt, men på samma gång, gör allt för att garantera att det kommer att bli missförstådd. Detta möjliggör en högtalare för att säga sanningen, men undvika att avslöja vissa saker. Till exempel i Macbeth, akt 2, scen 3 , när han hörde Lennox hänvisa till egendomliga och profetiska händelser i föregående natt, svarar Macbeth "" Twas en grov natt. "Han kan verka Lennox vara enkelt bekräfta Lennox iakttagelser, men att ha sett diskussionerna kring mordet på Duncan, vi som publik vet att det finns en annan mening Macbeth förklaring att Lennox inte kan tränga igenom.

Dramatisk ironi: I dramatisk ironi, visar författaren, berättaren eller författaren till läsaren eller publiken information om en karaktärs situation vars karaktär inte känner. Portents och förebådade på två sätt som en författare eller dramatiker kan uppnå detta, ett annat sätt är att låta läsaren eller publiken att bevittna scener eller situationer som ett tecken inte har tillgång till. Till exempel när vi ser först Macbeth i akt 1, scen 3 av pjäsen som bär hans namn, och häxorna hagel honom som Thane av Cawdor vet vi-men att han inte-att den Thane av Cawdor har dömts till döden och hans titel utsetts till Macbeth av kung Duncan. För publiken, det hände i akt 1, scen 2 , men Macbeth får nyheter senare i I, III , efter profetian, att skapa en lucka, för ett område för tid, mellan vad vi vet och vad han vet.

Situationsanpassat ironi: Situationsanpassat ironi resultat när välgrundade förväntningar-antingen en karaktärs eller publikens-verkar vara säker men inte uppenbart-ett annat sätt på vilket utseende och verklighet kan rullas upp i strid. Igen, Macbeth väg behålla tronen och störta Malcolm påstående verkar det säkert till honom, eftersom "ingen av kvinna född ska skada Macbeth" (IV, i) och han är säker tills "Birham virket kommer till Dunsinane" (V, VIII) - två försäkringar som ger honom en rättvis visshet framgång. Men båda dessa löften visa sig ha varit equivocations, och hans framgång är inte alls säker. I det sista scenerna i dramat, Macbeth förväntningar ändrats i och han dödas.

Även ironi har en väl etablerad närvaro i litteratur och konst, det är också en stapelvara i många former av populärkultur. Ett bra exempel på detta är super hjälte fiktion, antingen i serietidningar eller filmer. Dessa genrer använder gånger ironi vrida intrigen, skapa engagerande och dramatiska situationer. Batman fungerar som ett utmärkt exempel på ironi i popkulturen. Bruce Waynes val att ägna sig åt brottsbekämpning är en direkt följd av mordet på hans föräldrar när han var ung. Mördaren, skulle vid ett två-bitars ligist senare skjutas i ett fat med syra med Batman under ett rån i en kemisk fabrik. Efter plastikkirurgi och återhämta sig från syran brännskador, de två-bitars thug uppfinna sig själv som en av Batmans största motståndare, Jokern. Det ironiska att var och en av dessa två tecken är faktiskt ansvarar för att skapa sin fiende leder till mörkt, engagerande intrig förbindelser för alla att njuta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.