Vad är Hmong?

Hmong är en språkgrupp som är en del av Hmong-mien språkfamiljen. Det talas av etniska hmong hela delar av norra Thailand, Vietnam, Laos, Burma och delar av Kina. Det finns mer än fyra miljoner personer som talar olika Hmong språk. Det Hmongfolket är en etnisk grupp med ursprung i södra Kina. Från den 18: e talet på Hmong gjorde sin väg söderut, och bosatte sig i delar av Laos och norra Thailand, Vietnam och Burma. Stora mängder Hmong flyktingar har begivit sig till Förenta staterna, Kanada och övriga västvärlden sedan 1970-talet, när de valdes ut av den kommunistiska regeringen i Laos för sin roll i kampen mot Pathet Lao. Hmong-mien språkfamiljen innehåller inte bara de olika Hmong språk, men också Yao språk Iu Mien, Ba Pai, och Kim Mun. Termen Mien är något kontroversiell när man diskuterar den bredare Hmong-folket, eftersom den anses vara en nedsättande term som de flesta icke-kinesiska Hmong folk. Termen Hmong är att föredra som en allmän kategori, med olika undergrupper kallas av sina Hmong namn.

Hmong som ett språk är egentligen mer av en dialekt kontinuum, i likhet med några andra asiatiska språk grupperingar. Vissa av dessa dialekter är inbördes begripliga, men i allmänhet som man får längre och längre bort från en viss dialekt region chanserna för att den nya dialekten kommer förstås att minska. Det finns två stora Hmongspråk dialekter som talas av Hmong-folket som har bosatt sig i USA. Dessa kallas Green Mong eller Mong Njua och White hmong, eller Hmong Daw. De dialekter är inbördes begripliga, men funktionen ganska stora skillnader när det gäller uttal, och har ganska olika ordförråd. Både Hmong Daw och Mong Njua talas främst i Kina och Laos. Andra viktiga Hmong dialekter inkluderar: Hmong Dong, hmong Shua och hmong Do från Vietnam, och hmong östra Huishui, Hmong Chonganjiang, Hmong Central Huishui och hmong Central Mashan från Kina.

Like engelska, följer hmong en subject-verb-objekt meningsbyggnad. Till skillnad från engelska, kan dock Ordföljden förskjutas utan en förändring i mål. Till skillnad från engelska, innehåller hmong inga könsskillnader i personliga pronomen som han /hon, och det subjektiva och objektiva fall är desamma, med ingen skillnad som jag /jag på engelska. Hmong innehåller inte heller några markörer i slutet av ord för att visa spänd, som den engelska -ed , i stället förlita sig på sammanhang och assistent ord för att visa meningen aspekten. Hmong inte heller kräva ett avtal mellan delar av en mening i det sätt på engelska krävs, till exempel, ett subjekt och objekt avtal i en mening som Hon är trött.

Hmong språket är relativt stabil, med en stark gemenskap struktur både i hemländer och i invandrargrupper. Även om många Hmong som flyttar till länder som USA lära sig engelska, det finns en kontinuitet av hmong i hemmet också, och hmong-are språklektioner undervisas i de flesta städerna med en stor Hmong-befolkningen. Som ett resultat, är hmong i liten eller ingen risk för att gå utdöd, och det är faktiskt relativt lätt för en utomstående att lära sig språket, eftersom ett stort antal resurser finns för att hjälpa till med utbildning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.