Vad är FanLit?

Fan Litteratur, kallas ibland Fläkt Lit eller FanLit, är en genre att skriva. FanLit kan ta många former. Ofta FanLit är en förlängning av en populär bok eller en serie skriven av fans som vill se mer bakgrund till berättelsen. FanLit ibland sexuellt explicit, och identifieras som "Slash fiction" i detta fall, med hänvisning till tecknet /tecken inblandade i historien. FanLit hänvisar också till en skrift tävling som hölls av Avon Romance 2006 för fans samarbetat för att skriva en kärleksroman. Med uppkomsten av Internet, har FanLit blivit mycket mer utbredd. Flertal organisationer däribland American Library Association har erkänt det bidrag som FanLit har gjort till litteratur. Fans av böcker allt från Harry Potter-serien till Sagan om ringen-trilogin kan komma åt och skriva FanLit på olika webbplatser. Medlemmar av FanLit samhällen tenderar att bilda ett nära nätverk av stödjande personer som ger konstruktiv kritik och andra typer av stöd.

Med start den 23 augusti 2006, slagit Avon Romance med Harper Collins och Fox Television att sponsra FanLit, en tävling där romantik fans skulle skriva en roman ett kapitel i taget. Delades ut till fans som skrev framgångsrik kapitlen, samt slumpvis deltagare. FanLit har utformats för att vara konkurrenskraftig, med Avon Romance betonar att författarna skulle behöva sälja sig själva och sina kapitel för att kunna vinna. Detta återspeglar den konkurrensutsatta värld av professionella kärleksroman skrift, vilket innebär en stor insats från de enskilda författare att sälja sitt arbete.

Tävlingen började med att rösta för att välja en berättelse koncept. Idéer för berättelsen lämnades av professionella romantiska författare och redaktörer, och tidigt registranterna plockade premissen de ansåg skulle vara mest tilltalande. Efter det utvecklades en berättelse linje för att vägleda tävlande. Varje vecka har postat en översikt över ett kapitel. FanLit tävlande var tvungna att täcka allt material föreslås i synopsis för sina inlagor ska räknas. Övriga tävlande och läsarna röstade på kapitel, med kapitel som fick flest antal röster godkänns. Den 27 oktober avslutade tävlingen och boken ansågs vara komplett. De slumpmässigt utvalda stora pristagare fick möjlighet att tillbringa en dag på Avon förlaget, lära sig om hur böckerna är utgivna och främjas. En vinnare väljs av teamet domare fått ett utvecklingsavtal med Fox Television. Boken, Wicked Games , publicerades som en e-bok som omfattade sex vinnande kapitlen tillsammans med profiler av författarna.

har flera andra skriver tävlingar varit modellerad efter FanLit, inklusive en Teen FanLit vid Harper Collins. Tävlingen sågs som ett framgångsrikt främjande av författare och förlag, och aktier i bolaget ökade markant eftersom tävlingen fortskred. FanLit är ett utmärkt sätt för okända författare att ställa upp, och för fans att samarbeta på ett roligt och engagerande projekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.