Vem är jultomten?

Jultomten, även känd som St Nick, Kris Kringle och jultomten, är känd över hela världen som en glad, tjock skäggig man ståta med en röd kostym putsade med vit päls. På julafton Santa Claus går hem för goda barn, vanligtvis via skorstenen, med gåvor av leksaker som hans alver har varit upptagen med att göra året runt. Föräldrar vet Santa Claus som en symbol för magi och glädje i barndomen, om inte ett blåmärke i sina plånböcker!

Trots den kända attribut man vid namn Santa Claus, han har faktiskt en lång och rik historia. Den västerländska idén om Santa Claus är en kombination av de europeiska traditionerna i Kris Kringle, jultomten och den kristna Sankt Nikolaus.

Kris Kringle kommer från tyska "Christkindl" som översätts till Kristus barn på engelska. Den tyska versionen av Kris Kringle skildrade en pigg ung pojke som förde gåvor till barnen i de germanska länderna. Även Kris Kringle används omväxlande med jultomten i USA, är den traditionella Kris Kringle skiljer sig mycket från den moderna tanken om jultomten. Faktum är att idén om jultomten som vi känner honom idag har importerats till dessa länder ersätter traditioner Kristi Child. som Chris Kringla, jultomten delar en del egenskaper med jultomten. Father Christmas var en traditionell siffra under det hedniska firandet av vintersolståndet. Stället för att gåvor till hem, jultomten också känd som Old Man Winter, skulle resa från hem till hem där folk skulle ge honom mat och dryck. I gengäld skulle han ge dem välsignelser ett slags vinter.

Under 1800-talet spred den amerikanska versionen av Santa Claus till Storbritannien där jultomten jämställas Santa attribut. Än i dag tjänar jultomten som Storbritanniens version av jultomten. Som Chris Kringla är jultomten används omväxlande med jultomten i USA. St Nicholas var den största inverkan på jultomten som vi känner i dag. Sankt Nikolaus var en man med grekiskt ursprung födda under det tredje århundradet CE Hans familj var mycket rik, men båda dog i pesten. Surviving epidemin, tog St Nick hans stränga kristna uppfostran på stort allvar och ägnade sitt liv åt Gud. St Nicholas göra sig av med alla sina ägodelar och ut för att hjälpa de fattiga, de svaga, eller någon annan som blev lidande. Ord av hans generositet och vänlighet sprids och han snabbt förtjänat det anseende som en gåva givare och helgon. Den historiska St Nicholas dog i december 335 CE som ofta händer, berättelser om hans goda gärningar blev större och större och det är svårt att fastställa fakta från fiktion. En populär historia St Nicholas beskriver hur han i hemlighet lämnade påsar med guld till tre fattiga kvinnor som inte hade någon hemgift. I St Nick's tid, kan en far säkert bara ett äktenskap mellan hans döttrar genom att ge en hemgift till hennes blivande make. Om en pappa inte hade råd med en hemgift, skulle hans döttrar sannolikt att säljas till slaveri. För att förhindra detta, kastade St Nicholas påsar av guld genom ett fönster som landats i strumpor kvar vid elden för att torka. Nyheter om detta dåd lett till barn som lämnar sina strumpor ut för StNicholas fylla med godsaker.

Historierna om St Nicholas verkligen inte dö med honom. Faktum St Nicholas uppnått ett slags odödlighet som mannen bakom legenden om Jultomten.

I Europa legenden om Jultomten har firats i flera århundraden med varje land har sina egna traditioner som omger honom. Santa Claus var mycket populär under medeltiden och hade många kyrkor byggda av tillgivenhet för honom. Jultomten var också mycket uppskattade av vikingarna och ansågs skyddshelgon för fartyg. I den 8: e århundradet CE, hjälpte vikingarna att sprida goda namn av Santa Claus i sina resor. Santa Claus introducerades till Nordamerika nederländska bosättare som nya St Nicholas som Sint Klaas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.