Vem är Willa Cather?

Willa Cather, född Wilella Sibert Cather den 7 december 1873, är mest känd för sina skildringar av det amerikanska vardagslivet och hennes pastorala romaner. Med sådana publikationer som Alexander's Bridge , O Pioneers! , Min Antonia , och Death Comes för ärkebiskopen , Cather presenteras inte bara en rad amerikanska erfarenheter, men en framstående litterär röst. De barn som kom att bli den berömda författaren föddes på en liten gård i Black Creek Valley, Virginia, där hennes familj hade bott i sex generationer. Även Willa var det första barnet, skulle föräldrar Charles Fectigue Cather och Maria Virginia Boak lägga till ytterligare sex ungdomar till grubbla. 1883 flyttade familjen till Red Cloud, Nebraska, som senare skulle bli känd genom Cather romaner.

Willa Cather studerade vid University of Nebraska där hon började sin författarkarriär som en regelbunden bidragsgivare till Nebraska State Journal. Efter examen från college, Cather flyttade till Pittsburgh där hon undervisade engelska på gymnasiet och arbetat på Home Monthly. Sin berömda novell Paul's mål är baserad på en bekymrad ung man som tillbringar större delen av sin tid fantiserar om att leva ett förgyllt livet. När vi för några år senare 1906, fick hon ett erbjudande om arbete på McClure's Magazine, flyttade Willa Cather till New York där hon tillbringar större delen av sitt vuxna liv. 1908, hon blev befordrad till verkställande redaktör för tidskriften.

Det var McClure's som publiceras Willa Cather första roman, Alexander's Bridge, i seriell form. Det är allmänt accepterat bland forskare med författarens arbete som Willa Cather påverkades starkt av Henry James i början av sin karriär. Hennes första roman ses som en direkt ättling från James. Då han bodde i New York, dock mött Willa Cather författaren Sarah Orne Jewett, som rådde henne att lita mindre på James och mer på hennes amerikanska erfarenheten. Det var romaner som föddes på prärien som vann Willa Cather kritik. År 1923 vann hon Pulitzerpriset för sin pastorala roman en av våra , som offentliggjordes förra året.

Även Willa Cather avled den 24 April 1947, hennes arbete och person är fortfarande aktade idag. 1973 högtidlighöll United States Postal Service henne med ett frimärke. Tretton år senare, 1986, var hon officiellt invald i National Cowgirl Museum och Hall of Fame. Feminister och akademiker litteratur har spekulerat om Cather sexuella läggning. Även om det är känt att hon var följeslagare i operasångerskan Olive Fremstad var Willa Cather en mycket privat person och förstörde många personliga brev och dokument som kan ha ytterligare belysa hennes privatliv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.