Vem är Moby Dick?

Moby Dick är namnet på den berömda "stora vita valen" i Herman Melville's klassiska roman 1851, Moby Dick . Boken anses allmänt vara en av de klassiska verk av amerikansk skönlitteratur, och behandlar övergripande teman inklusive ensamhet och människans försök att uppnå frälsning.

Bokens första raden, är "Kalla mig Ismael," välkända och allmänt citerade. Ismael är bokens berättare, och fungerar som en av besättningen på fartyget, Pequod , där historien utvecklar sig. Fartygets kapten, Ahab, har bara ett ben, och verkar vara sinnessjuk. Han är besatt av strävan efter en vit val som är känd som Moby Dick, som avslöjas ha tagit Ahabs ben. Ishmael upptäcker snart att syftet med fartygets resa är att fånga och döda jätten val, Moby Dick, även om de av besättningen själva dödas i sin strävan. I slutet av boken, efter mycket forskande, besättningen äntligen på Moby Dick. De strid med valen i tre dagar, och Moby Dick småningom avgifter till fartyget och förstör Pequod . Kapten Ahab och alla övriga besättningsmedlemmar dödas, bara berättaren, Ismael, överlever den ödesdigra resan.

Steven Spielberg klassiska film, Käkar , har en karaktär som kallas Quint att baserar sig starkt på kapten Ahab från Moby Dick . Liksom Ahab är Quint besatt av jakt och att döda djuret som tog hans ben-i detta fall, en stor vit haj.

I staden New Bedford, Massachusetts, New England valfångstkommissionen Museum arrangerar årligen Moby Dick Marathon läsning, där frivilliga läsare varje läsa boken högt för tio minuter. Det tar ungefär 25 timmar att slutföra läst hela romanen högt. Varje år hundratals Melville fans och många av Melville ättlingar gå till evenemanget för en chans att läsa ur boken. Den välkända musiker, Moby, är Melville's great-great grand brorson. Hans moniker, Moby, kommer från titeln på hans förfäders bok, Moby Dick .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.