Vem är Lord Asriel?

Lord Asriel är en viktig karaktär i Philip Pullman's His Dark Materials fantasyromaner. Hans roll är något osäker, som ibland i berättelsen han behandlas som en hjälte och ibland som en antagonist, beroende på Lyra känslor gentemot honom.

Lord Asriel namn är troligen tänkt att framkalla namnet av ängeln Asra'el, som är dödens ängel i många judisk-kristna traditioner. Lord Asriel är också, på många sätt påminner om rebellernas ängeln Lucifer.

Lord Asriel presenteras som en lysande, kraftfull aristokrat i Lyra's universum. Han verkar vara respekterad och fruktad av de mest kraftfulla varelser i många universum, och agerar med en högdragen känsla av självförtroende och trygghet i riktigheten i hans väg. Han är Lyra far, men han lämnade henne med människorna på Jordan College i Oxford för att söka efter hennes uppväxt. Han är också älskare av Mrs Coulter, Lyra's mamma, men när berättelsen öppnar de främmande för varandra, och i själva verket tycks fungera för mycket olika fraktionerna.

Lord Asriel motiveringar tycks alltid vara positiv, och han ser sig själv som en befriare för hela mänskligheten och andra kännande tävlingar i olika universum. Även de medel som Lord Asriel använder för att uppnå sina mål, exempelvis att offra ett barn för att skapa en spricka mellan världar, ofta är av tvivelaktig moral, han ser dessa som krävs för att åstadkomma en större goda. Allt Lord Asriel gör syftar till sist förstöra myndigheten att reglerna som Gud i många universa, att skapa ett Republiken Heaven på olika jordar.

Lord Asriel är en mycket intelligent man, som tävlar i vad som kallas experimentell teologi i Lyra's värld. Detta tycks vara ungefär analogt med olika grenar av fysiken i vår värld. Lord Asriel är särskilt intresserad av damm, och den andra världar han ser genom norrskenet medan i norr. Han använder denna kunskap för att utforma en teknik att bryta barriärerna mellan de världar, en bedrift i övrigt synes endast utföras av den subtila kniv, genom att utnyttja den enorma energi som frigörs när en person är avskurna från deras demon.

När genom sprickan i kopplingen värld Cittagazze, avfall Lord Asriel ingen tid i förberedelserna för att bekämpa myndigheten. Han anpassar sig med en rebell ängel, Xaphania. Han börjar sedan att rekrytera krigare från många olika världar, att föra ett krig ännu större än det första kriget mot himlen. Med Lyra's hjälp, lyckas Lord Asriel slutligen förstöra myndigheten. I slutändan uppoffringar han sitt eget liv, liksom hans älskare Mrs Coulter, att förstöra Metatron, den verkliga makten bakom Kingdom of Heaven, banar väg för den framtida Republiken Heaven han tillbringade sitt liv arbeta för.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.