Vem är Jane Eyre?

Jane Eyre är en av den grundläggande feministiska romaner av tidiga 19th century, skriven av Charlotte Bronte. Huvudrollen, Jane Eyre, är en ung föräldralös i början av romanen, som lever med sin grymma faster och syskon. Efter Eyre upprepade gånger missbrukas i händerna på hennes moster och kusin, är Jane skickas till Lowood School, modellerad på en välgörenhetsorganisation skola som Charlotte Bronte och hennes systrar deltog. Det första året på Lowood är full av förödmjukelse för Eyre som hon är ofta svalt, förödmjukad av lärare, och behandlas med grymhet av äldre studenter. Hon utgör en tidig vänskap med Helen Burns som kommer att dö av tuberkulos. Helen död åtminstone förvandlas skolan till en mer beboelig plats, och Jane lär sig de kunskaper som krävs för att bli guvernant och stödja sig själv.

Jane Eyre tidigt motstår konvention och hävdar nödvändigheten av hennes förmåga att tala och tänka fritt. Som en ny guvernant, bär hon på en kvick replik med sin nya arbetsgivare, Mr Rochester, kommer att leda till de två förälskelse. Jane är också en entusiastisk målare, och många känner henne beskrivs målningen representerar mästerliga Sinister på Bronte sida. Genom dialog med Rochester, konstaterar Eyre klart att hennes äktenskap med honom inte kommer att göra sitt ämne för honom. Faktum är att mycket av dialogen mellan dem efter deras engagemang referenser bordeller, seraglios och liknande, som en vink om den kommande åtgärder, samt ge Bronte ett sätt att diskutera läget i den viktorianska kvinnan i äktenskapet.

Tyvärr Mr Rochester är faktiskt gift med en galen kvinna, som upptäcktes på morgonen Eyre planerade äktenskap. Eyre flyr huset snarare än att på något sätt inblandade i en utsvävande relation med Rochester, mycket i linje med den klassiska gotiska romaner av tiden.

Eyre gör henne vägen till en familj som serendipitously visar sig vara hennes släktingar på hennes fars sida. Där finner hon stora sällskap i hennes två kvinnliga kusiner, och stor frustration i sin manliga kusin, St John. St John vill fria till henne och fortsätta missionsarbetet med honom i Indien.

Eyre vägrar äktenskapet trots John's enorm press för att hon fortfarande älskar Mr Rochester, och hon tycker det är fel att gifta sig utan kärlek. Återigen, håller hon sin egen moraliska kompass. En chans arv faller till Jane, som hon gärna delar med hennes kusiner.

Äntligen Eyre bestämmer att ta reda på vad som hänt med Mr Rochester, och inte hitta honom. Han är blind, efter att hans galna fru försökte bränna ner hans hus, och tog livet av sig. Rochester är nu fri att gifta sig och Jane tar inte ett nej.

Under Jane Eyre , har ett porträtt av en oberoende och beslutsam kvinna. Till skillnad från många klassiska hjältinnor, är Jane visserligen "slätt. "Men det är henne och hennes ande, som lockar Mr Rochester och slutligen tar henne till ett lyckligt äktenskap i romanens slut.

Brontës roman var något populär under sin livstid, men de flesta föredrog Wuthering Heights , hennes syster Emily's arbete. Med tiden har dock vikten av Jane Eyre skuggan Wuthering Heights . Även om båda romaner är lämpligt Gothic, Jane Eyre är delvis avhandling om intellektuella och emotionella jämställdhet mellan kvinnor och män. Flesta feministiska kritiker tenderar att känna att Jane Eyre är en viktigare romanen i kanon av kvinnors litteratur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.