Vem är Dr Watson?

Dr Watson är confrere av den fiktiva detektiven Sherlock Holmes, skapad av den brittiske författaren Sir Arthur Conan Doyle. John H. Watson, som Conan Doyle, var en läkare. Watson delade bostad med Holmes på Baker Street, åtföljt honom på många av hans fall, och spelade in dem, i egenskap av Holmes levnadstecknare. Dr Watson var gift två gånger tydligen, men hans hemliv, faktiskt, något av sitt liv utanför Holmes vardagsrum och äventyr är inte särskilt viktig i detta sammanhang.

Dr Watson visas i mer än 93% av alla verk Conan Doyle skapade som inkluderade Holmes, så att förhållandet mellan de båda männen är helt avgörande för att klarlägga både historia och karaktär. Fast inte ointelligent, är Dr Watson lite av en romantisk, och fungerar som en folie för Holmes vetenskapliga och objektivt sätt. Givet en hjälte som är ibland lite unheimlich, kan läsarna ta kontakt med den varma och uppriktiga Dr Watson, och genom honom med Holmes.

Dr Watson är villig att följa Holmes i fara, och till och med risk att göra ett litet inbrott eller andra moraliskt tvivelaktiga handlingar i syfte att uppnå rättvisa. Hans medicinsk kunskap är ibland till bruk, och hans iakttagelser, även om de ofta missriktad ur Holmes perspektiv, ändå tjänar till att ringa Holmes uppmärksamhet på viktiga punkter att hjälpa honom att arbeta för en lösning. I gengäld är Holmes hårdnackat lojal mot Dr Watson, även om han sällan uttrycker det, och ibland tar till lura Watson för att skapa en scen där sanningen kommer att avslöjas.

Dr Watson har varit borta från ett antal aktörer, som Sherlock Holmes mysterier har en perenn popularitet. De som har spelat Watson omfatta Nigel Bruce, med Basil Rathbone som Holmes, på 1940-talet, Martyn Green, mer känd från sina roller i Gilbert och Sullivans operett, 1953, Edward Hardwicke som spelade rollen som Jeremy Brett s Holmes på 1980-talet, liksom Robert Duvall, Dudley Moore, John Mills, Ben Kingsley, och Ian Hart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.