Vem är Chitragupta?

Chitragupta är en gud i indisk mytologi, som ansvarar för att spåra människor genom livet för att avgöra vart de tar vägen när de dör. Han är son till Herren Brahma, skaparen av universum, och har en ganska speciell plats i den hinduiska pantheon grund av beslutet av hans födelse. En viktig Puja, eller hinduisk religiös ritual, görs för att Chitragupta.

Lord Brahma hade många olika söner och döttrar i olika myt strukturer, inklusive många siare född i hans sinne, såsom Vashishta, Narada och Atri , och många söner föddes av hans kropp, såsom Dharma, vanföreställning, Lust, död och Bharata. Historien om födelse Chitragupta beror på olika sätt, men han är nästan alltid avgränsad annorlunda än andra barn av Lord Brahma, och en röd tråd är att han är född direkt Lord Brahmas kropp.

I en populär version av skapelsemyt av Chitragupta, sägs det att Herren Brahma gav dödsriket över till guden Yama, även känd som Dharamraj eller Yamraj. Yama skulle bli förvirrad ibland när döda själar skulle komma till honom, och skulle då och då skicka fel själar till antingen himlen eller helvetet. Lord Brahma befallde honom att hålla bättre koll på alla, och Yama förklarade att han inte rimligen kunde förväntas hålla reda på hur många personer som är födda i åttiofyra olika livsformer i de tre världarna.

Lord Brahma, fast besluten att lösa detta problem för Yama, satt i meditation för flera tusen år. Slutligen öppnade han ögonen, och en man stod framför honom med en penna och papper. Som Chitragupta föddes Lord Brahma kropp, eller Kaya på sanskrit, förklarade Brahma att hans barn skulle komma att bli känd som Kayasthas. När han föddes först i Brahma sinne, eller chitra , och gjorde sedan hela i hemlighet, eller Gupta , bort från de andra gudarna, hette han Chitragupta.

Chitragupta ibland även kallad den första människan att använda bokstäver, och hälsas detta sätt i den Garud Puran. Han är känd för att vara oerhört noggranna, och med sin penna och papper han spår varje åtgärd för varje kännande livsform, bygga upp ett register över dem under loppet av sitt liv så att när de dör har hänt deras själ kan lätt fastställas . Dessa perfekt och komplett dokument som avses i mystiska traditioner som Akashi register, och eftersom de innehåller vad varje person från födseln till döden, kan de sägas innehålla alla åtgärder som vidtas i universum.

objekt som är associerade med Chitragupta i sin puja omfattar papper och penna, bläck, honung, BETELNÖT, tändstickor, senap, socker, sandelträ och rökelse. En puja utförs ofta att Chitragupta i vördnad för de fyra dygder han sett att förkroppsliga: rättvisa, fred, läskunnighet och kunskap. Del av Chitragupta puja även skriva ner hur mycket pengar du gör i ditt hushåll, och hur mycket du behöver göra för att överleva under det följande året, samtidigt som utbudet av gurkmeja, blommor och Vermilion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.