Vem är Bhagavan?

Bhagavan är ett ganska komplext begrepp som används i hinduismen, och i förlängningen användas både buddhismen och Jainism också. I sin mest grundläggande, kan Bhagavan anses utgöra en personlig högsta väsendet. Bhagavan är kanske ett uttryck för det gudomliga i hinduismen som är närmast den judisk-kristna förståelsen av Gud.

Även om Brahman kan också ses som representerar en högre makt, är det oftast som en term att beteckna en mer andlig och abstrakt tolkning av denna varelse. Bhagavan, däremot får en person med önskningar och definiera egenskaper. Ett sätt att tänka om skillnaden mellan Brahman och Bhagavan skulle vara att jämföra det med vissa kristna syn på Gud den helige Ande och Gud Fadern, med det förstnämnda förknippas mer med en allmän Lifeforce, och denne har en personlighet som Skapare.

Bhagavan används också som en titel för många siffror i Hinduism, Jainism, och buddhismen. I detta sammanhang kan det uppfattas helt enkelt som Herre, jämföra siffran kallas så på Gud-huvud Bhagavan själv. Kvinnofigurer eller gudinnor kan ha samma titel i femininum form, Bhagawati.

Titeln visas i buddhismen som en deskriptor för Buddha tillbaka till början av pali buddhistiska dokument. Detta är oftast översätts helt enkelt som Buddha eller Herre Shakyamuni om originalet skulle vara något som sakamunisa bhagavato . I hinduismen ett antal av de större gudarna ges titeln Bhagavan, som Bhagavan Shiva, Bhagavan Swaminarayan, Bhagavan Krishna och Bhagawati Durga. I många engelska texter dessa skulle bara visas som Herren Krishna eller liknande. I Hinduismen begreppet Svayam Bhagavan kan användas för att differentiera Gud huvudet från andra gudar som skulle kunna bära titeln Lord. Detta kan översättas ungefär så sätt Herren själv, och kan hänvisa till Krishna i sekterna av hinduismen där Krishna ses som källan till all gudomlighet, eller Vishnu eller Narayana i sekter där en av dessa siffror ses som den ultimata källa till gudarna. I vissa sekter kan Svayam Bhagavan hänvisar även till en viss manifestation av Krishna, som kan förstås som den gud som alla gudar i vår värld våren, men som är underordnad triumvirat makt Vishnu, Brahma och Shiva, som i sin tur är underordnad Krishnas form som ultimata Gud-huvud eller Svayam Rupa.

I den moderna världen, är det inte ovanligt att höra Bhagavan tillämpas som en titel till guruer och babas, liksom till gudar. Detta beror på tanken att Gud genomsyrar allt i denna värld, och fungerar som ett tecken på respekt för den ultimata lärare, erkänner hur synlig Gud-head har blivit i dem. Det finns två nya och berömda guruer som har burit den här titeln. En är Bhagwan Shree Rajneesh, även känd som Osho, en religiös ledare som dog 1990, och praktiserade en öppet sexuell form av hinduism, sprida en rörelse som kallas neo-sannyas. Den andra är Bhagavan Das, a Yogi från Kalifornien mest känd för att hjälpa till att vägleda Ram Dass till en guru i hans tidiga andligt uppvaknande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.