Vem är Baba Yaga?

rysk och slavisk folklore, är Baba Yaga en ikon. Många folksagor inkluderar ett besök i huset häxan Baba Yaga, som ligger djupt inne i skogen längs en farlig väg. Hon är en intressant siffra i mytologin eftersom hon kan fungera som en klok guide eller en bild av det onda, beroende historien som berättas. I båda fallen är det allmänt accepterat att en annalkande Baba Yaga är farligt, och att endast de renhjärtade överlever möten med henne.

Baba Yaga själv oftast framställs som en tunn gamla gumman, och många studenter folklorekonstnärer länk henne med antika gudinnor av visdom och död. I de flesta berättelser har Baba Yaga järn tänder som på ett skräckinjagande ljud när hon sammandrabbningar dem tillsammans, tydligen detta händer ganska ofta, eftersom en hel del saker irriterar Baba Yaga inklusive råhet och alltför många frågor. Hon reser runt i ett jätte mortel, som hon styr med en stöt: I vissa myter, hon kan flyga, medan det i andra, scoots hon runt i skogen, som täcker upp sina låtar med en björk kvast.

The house of Baba Yaga framställs ofta som en enhet med en egen vilja. Hennes hem går runt i skogen på kyckling fötter, och har ett staket och armaturer tillverkade av mänskliga ben, en hänvisning till Baba Yaga's kannibalistiska tendenser. Huset vanligtvis har ryggen mot besökarna, men tills de säger det magiska rim som gör att huset för att vända, lägre själv, och öppna dörren. In i huset kan vara en riskabel affär, eftersom dörren har tänder, och Baba Yaga kan vara inuti.

Tre ryttare tjäna Baba Yaga: Vita Horseman, Röda Horseman och Svarta ryttare. Dessa ryttare sägs representera element i vissa myter, och är också ibland kopplade till gryningen, middag och skymning. Baba Yaga har även anställda med osynliga organ, och hon föredrar att folk inte frågar om dem. Dessutom verkar hon ha ett husdjur katt, som brukar beskrivas som ganska smart, katten kan faktiskt vara Baba Yaga själv i förklädnad.

Vissa myter innebära en hjälte tappert söker sig Baba Yaga för stöd och information. Om hjälten har rena avsikter och är artig att Baba Yaga, spelar hon rollen som en klok guide. Att vara otrevlig mot henne eller har dolda motiv kan resultera i att bli en möbel. I andra myter, stjäl Baba Yaga människor, särskilt barn, med avsikt att äta dem, ibland själva huset, tillsammans med Baba Yaga's husdjur, hjälper sina offer att fly.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.