Vem är Anne Shirley?

Anne Shirley är den älskade skapandet av kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery. Anne Shirley infördes först i världen i boken Anne of Green Gables publicerades 1908. Montgomery skulle publicera flera romaner featuring Anne Shirley inklusive Anne of Avonlea , Anne of the Island , Anne of Windy Poplars , Anne's House of Dreams och Anne of Ingleside . Utöver dessa publicerade Montgomery fyra andra böcker som äger rum i inställningen hon fastställts för Anne, två featuring Anne barn som huvudpersoner. The Anne Shirley romaner blev ganska populär nästan omedelbart. Sedan den första publikationen, som har den ursprungliga romanen såldes uppskattningsvis 50 miljoner exemplar och översatts till flera språk. Anne Shirley tros ha stått modell för Astrid Lundgrens Pippi Långstrump. Vi träffas första Anne Shirley som en elva-årig föräldralös, av misstag skickades att leva med syskon Marilla och Matthew Cuthbert på sin gård Green Gables på Prince Edward Island. Marilla och Matthew hade ursprungligen begärt en pojke, men en rad misstag skickar Anne istället. Marilla, i Matteus insisterande, beslutar att behålla och öka den magra rödhåriga flickan.

Anne är en inbiten pratmakare som kör Marilla till vansinne med sin oförmåga att kontrollera sin tunga och hennes ofta dopp i fantasi och uppfinningsrikedom. Men erkänner Marilla att Anne Shirley är också en söt godmodigt och renhjärtad flicka som är generös och intelligent. Även Marilla inte kan komma förbi henne snarare crusty exteriör att uttrycka sina känslor med Anne, den första boken handlar om Marilla växande men privata funderingar kring hur mycket hon älskar Anne.

Anne Shirley är känd för att hamna i "skrap. " I den första romanen hon sprickor en preliminär lista över hans huvud, dör hennes hår grönt, smaker en tårta med anletsdrag, och försöker gå en RYGGÅS av en tak med tragiska följder. Hon blir även "bröst vänner" med Diana Barry, men deras vänskap tar en vändning när Anne misstag "ställer Diana berusad" med vinbär vin. Om deras vänskap är i slutändan återställs lider Anne genom många månader kvar till Diana. I den första boken, former Anne Shirley en tydlig motvilja mot Gilbert Blythe, som kallar henne "morötter. "De blir rivaler i Avonlea skolan, och senare vid Queen's College. I slutet av den första Anne Shirley roman, Gilbert och Anne slutligen blivit vänner. Paret ska gifta sig i början av Anne's House of Dreams .

Anne Shirley är älskad av många fans på grund av hennes sötma, hennes förkärlek för misstag, hennes stora svep av fantasi, och senare för de fina moralisk kompass som vägleder hennes beslut. Hon gärna ger upp gick på collage för vård av Marilla, vars syn är hotad. Hon är också en blivande författare. Den senare Anne Shirley romaner behandla Anne som ung vuxen och en ung mor. Fastän romaner är öppet sentimental, de är charmiga. Den sista av Anne-serien Rilla of Ingleside är kanske Montgomery bästa roman. Det är det minsta sentimental och problem kanadensiska deltagande i första världskriget Den representerar Montgomery egen förödelse i början av kriget, och ger en intressant kontrast till amerikanska känslor om första världskriget.

På grund av populariteten av böcker, Anne of Green Gables har anpassats till teaterföreställningar, teleplays, filmer och även en tecknad serie. De flesta är överens om att den bästa tolkningen av Anne Shirley tillhör skådespelerskan Megan Follows under 1980-talet PBS versionerna av Green Gables och Anne of Avonlea . Emellertid kan samma publik att beklaga en PBS anpassning av de senare böckerna produceras i slutet av 1990-talet.

har moderna kritiker tittat på Anne Shirley som en feministisk hjältinna. Anne driver sina egna drömmar och slutligen deltar college. Hon skrattar åt konventionellt tänkande om kvinnans plats, men av hennes egna val blir en hustru och mor. På detta sätt liknar hon Louisa May Alcott stora hjältinna Jo mars.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.