Vad sofist?

Termen sophist tillämpas på lärarna att skriva, retorik och tal, som reste genom Grekland i den 5: e århundradet f. Kr. . Sedan dess kallas sofist, eller sofistiska innebär negativa konnotationer som härrör från både Platon och Aristoteles läror. Att vara sofist skulle vara svårt, moraliskt misstänkt, och totalt sett att föredra undervisning hal språk istället för moraliskt sunda läran. Den rådande negativa akademiska inställningen till vem som helst kalla en sofist ledde till ett olyckligt underlåtenhet att bevara mycket av sophist arbete. Det mesta av vad vi nu vet om sofisterna kommer från Platons dialoger, särskilt Gorgias och Protagoras . Eftersom dessa verk skrevs för att motbevisa teorier någon sophist, som misstänker att de starkt. Dissoi Logoi anses arbete sofist, kanske Protagoras. Det fastställer sofistiska tanke som fokuserar på moralisk relativism och begreppet Kairos , som är att veta exakt vad som behövs i en viss social ram. Med andra ord, kunskap om Kairos är kunskap om sin publik. Som sophist reste från stadsstat till stadsstaten, han skulle naturligtvis ha iakttagit olika kulturella normer som tillämpas. Denna kunskap skulle i sin tur leda till insikten att det inte finns ett sätt "att närma moral. Platon och Aristoteles anföll häftigt det här konceptet, vilket tyder på deras var det enda sättet att lära och leva, så att eleverna inte kunde använda ord för att bli korrumperad och göra onda saker.

sofisten däremot, var mer praktiskt. Undervisa moralisk flexibilitet var inte undervisning omoral. Den retoriker bestäms moral i hans arbete. Orden själva, är varken goda eller onda.

Aristoteles såg något av denna sanning i skolan han öppnade i Aten. Han undervisade i retorik, men varnade sina studenter att använda det moraliskt. Vi idag skulle kalla spetsfundighet som politisk korrekthet, en förståelse för att vi bör respektera moralregler av andra, även om de skiljer sig från våra egna.

Trots attack sophist läror, historiker tror nu att den sokratiska metoden utvecklats från skolor som bildas av Protagoras. Dessa skolor var de första att ta betalt för att lära tal, memorization och tankegångar eller banaliteter, som Aristoteles kallade dem. Banaliteter var vissa retoriska former som skulle kunna anpassas för ex tempore-tal.

sofist allmänhet skulle undervisa äldre tonåring män som kan gälla retorisk kompetens att delta i demokratin. Flesta statsmän tacka för sin förmåga att tala väl för allmänheten för att lära Protagoras, Gorgias, eller andra som dem. De flesta historiker tror att sophist skolor blev så utbredd på grund av att utveckla demokratin i Grekland. Unga män som skulle kunna bli politiker hade ofta en utbildning som motsvarar dagens utbildning i en gymnasieskola. Framtida lärande var nödvändig för att fullt ut bidra till staten. samt att lära tankegångar , lärde sofisterna som Gorgias också män att analysera litteratur och skriva flytande. Av dessa tidiga skrift skolor, Isokrates, som alltid avsade han var en sophist, var ledare för de mest populära skolan. Han krediteras så snart som lärare för vad vi nu kallar sammansättning, och hans idéer är fortfarande anpassade till modern undervisning i skrift.

sofisten skolor dessutom tenderar att vara mindre exklusivt än skolorna i Platons och Aristoteles. Sofisterna hävdade att alla människor, och ibland kvinnor, skulle kunna undervisas retorik, medan Platon och Aristoteles ville reservera retorik för ett privilegierat fåtal. Platon och Aristoteles hävdade upptagande av helt enkelt någon till ett sofistiska skola visade att sofisterna motiverades främst av vinst. Även om detta kan ha varit fallet, antar vi nu sofisten koncept som alla kan lära sig att skriva. Rätten till utbildning för alla i USA kommer från sofist ideologi.

Moderna studier av historia klassisk retorik har gjort mycket under de senaste tio åren för att återuppväcka betydelse sofisten i utvecklingen av modern komposition. Det finns fortfarande många som inte respekterar dessa ambulerande tal och språklärare, men som vi gräva vidare i det förflutna ser vi bildandet av många av våra nuvarande undervisningsmetoder kan vara direkt kopplad till sofist läror. När sofisterna är befriade från tidigare kritik, studie av deras syfte i Grekland kan visa sig fruktbart att förstå vår egen inställning till utbildning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.