Vad är synkretism?

synkretism är ett försök att samla åsikter från flera olika och ofta motstridiga skolbildningar. Många moderna teologer göra anspråk på att de flesta religioner har vare sig nu eller tidigare praktiserade en viss grad av synkretism. Mainstream kristendomen till exempel, har tagit mycket judisk tanke, och även plockat upp rutiner längs vägen som inte var en del av den tidiga kristendomen. När vi firar jul med julgranar och högtider, lyssna vi tillbaka till hedniska ritualer som sopades upp och införlivas med kristendomen i ett försök att konvertera icke-kristna. Om du jaga påskägg till påsk, du är inte bara fira Kristi uppståndelse, utan också lägga till grekiska och romerska hedniska ritual till din tro som kristen.

Även om du kan hitta synkretism i nästan varje modern religion , och du kommer säkert hitta många exempel på nybildade religioner som scientologin eller bahai, religion är inte det enda område där förena olika trosuppfattningar kan förekomma. När du tittar på ett land med en hög tillströmning av invandrare från olika länder, USA till exempel, kan du se många sätt på vilka en rad traditioner och trossystem har blandats ihop för att skapa enighet bland folket som ett land. Denna enhet kan inte vara helt komplett, och det säkert finns diskreta trossystem i USA som inte synkretisk. Den Amish, till exempel, men bor i USA, tenderar att behålla sina andliga metoder och deras livsstil extremt skilda från amerikanska levande.

Underlåtenhet att skapa synkretism i ett samhälle av människor med olika bakgrund kan resultera i stora drag och spänningar i ett samhälle. Rasism i USA, till exempel, är en hållning som motstår synkretism, eftersom den står emot att se alla människor i USA som i huvudsak lika. Fram till konstitutionen fick ändringsförslag om förbud mot slaveriet och ge medborgerliga rättigheter för alla, var det inte helt synkretisk, och det är fortfarande ofullständigt synkretisk på grund av omfattningen och mångfalden av tankar. I andra former av kulturella uttryck har synkretism blandat med större lätthet. Rockmusik till exempel är en blandning av så många olika former av musik är det svårt att hålla reda. Konst från en aktuell period kan blanda idéer tidigare perioder av konst och filosofi kan också vända sig synkretism på olika sätt.

Även i det politiska landskapet, finns det en ständig försök hos vissa politiker att nå kompromiss hitta en gemensam grund eller gå mot en mer synkretisk bild av landet. Som president Lincoln gång uttryckt, "En familj som är splittrad kan inte stå" som refererar till Matteus evangelium och det sätt på vilka länder som kan förstöra sig själva om motstridiga egentligen är för stor.

>

Det är svårt att veta men om man synkretisk ändamål och övertygelse är möjlig på en liten eller stor skala, särskilt i ett kulturellt blandat samhälle som USA. En del tyder också på att om alla överens om att det kunde finnas någon tillväxt eller utveckling och vi skulle utvecklas till en icke-tänkande värld. Ibland olikartade uppfattningar framkallar förändringar, även om denna förändring inte alltid är bekvämt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.