Vad är sorg?

Mourning är det tillstånd av sorg som många människor har efter döden av en nära anhörig. Termen används också för att beskriva unika kulturella ritualer för att hantera en sådan sorg. Många kulturer runt om i världen har mycket distinkta sorg metoder som är avsedda att hjälpa människor att bearbeta roll död i sitt liv. Vissa religioner även fast sorg traditioner.

Människor har sorg varandra i tusentals år. Arkeologiska fynd tyder på att även tidiga människor sörjde när medlemmarna i en familj eller gemenskap dog, utför begravningar och olika ritualer som var tänkta att hjälpa gemenskapen att hantera döden. Tidiga människor begravda varandra med verktyg som de trodde skulle vara bra, tillsammans med blommor, textilier och andra föremål, av vilka några varit anmärkningsvärt väl bevarade. I allmänhet utgår man från att någon i sorg är i ett tillstånd av extrem sorg, även när dödsfallet är väntat eller till och med välkomnas. Många kulturer har särskilda regler för att hantera människor som sörjer, dessa regler är ofta utformade för att vara förlåtande för social överträdelser av de i sorg, och skapa en gemenskap hållning som respekterar och stöder dem i sorg. Ofta identifierar någon i sorg sig själv genom att bära mörka färger eller rituellt styckning hår eller kläder.

Många antropologer mycket intresserade i hur olika kulturer sörjer sina döda, eftersom sorg traditioner kan ge intressant information om sociala normer och religiösa övertygelser. Många undersökningar har publicerats om sorg traditioner runt om i världen och genom historien, från pompa och ståt viktorianska sorg att den omständliga ritualer som omger döden i traditionella japanska familjer. Om någon tillhör en religiös, social eller kulturell grupp som har stränga regler om sorg, kan dessa regler omfattar en rad ämnen, från mat som folk får äta om huruvida de sörjande kan bära smycken. Dessa regler varierar som regel, beroende på hur nära man är att den avlidne och hur länge den har varit sedan död. Om du vet att du kommer att besöka någon som är i sorg, kanske du vill forskning hans eller hennes kulturella traditioner så att du kan vara så respektfullt som möjligt.

I samhällen utan rigida regler om sorg och sörjande människor som är i sorg är fortfarande behandlas varsamt och med respekt. Många tycker om att skicka kort eller blommor till sörjande att uttrycka sorg för sin förlust, och människor är ofta uppmuntras att vara försiktigare samtalsämnen kring sörjande, för att inte uppdatera sin sorg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.