Vad är inline-redigering?

Line redigering är ett steg i redigeringen där ett manuskript redigeras på ton, stil och enhetlighet. Denna etapp av redigering är oerhört viktigt för dokument av alla typer och längder, och en god radredigeraren är en viktig person i nyheter rum, förlag och andra organisationer som producerar trycksaker. Line redaktörerna också kan hittas jobba som frilansare, med i arbetet från fall till fall. Eftersom ordet "inline-redigering" antyder, en radredigeraren bokstavligen går genom ett skriftligt bit rad för rad, med tid att vara mycket exakt och seriöst. Line redaktörer får läsa ett stycke flera gånger för att se till att det har varit grundligt redigeras, ofta börjar med en ungefärlig pass att söka grundläggande frågor som stavning och grammatik problem och sedan gräva i djupare med varje ny pass.

En mängd olika miljöer kan användas för linje redigering, med enskilda redaktörer har olika arbets vanor och föredrog miljöer för arbete. Många line redigerare föredrar en tyst, eftersom det ger dem möjlighet att fokusera, och medan de kan lyssna på musik, de oftast väljer musik utan sång, så att orden inte är störande. Det skriftliga materialet skrivs vanligtvis ut så att redaktören kan gå över den med en penna, men det är också möjligt att radeditorn på skärmen, och linje redaktörer använda ett särskilt märkspråk för att kommunicera om frågor med pjäsen.

Förutom att kontrollera grundläggande stavning och grammatik, lina redigerande också innebär redigering för stil och enhetlighet. I organisationer med en stilguide gör radredigeraren säker på att guiden följs och kontroller för vanliga stilistiska fel, liksom okonventionella stavningar av ord, inte precisera vikter och mått riktigt, och så vidare. En linje redigeringspass innebär också en check på formateringsfel, som är särskilt vanliga när handlingar överförs mellan flera datorer.

Slutligen linje redigering även om tonen. Line redigerare hålla ett vakande öga på ordvalet, ser efter vilseledande ord som används, overused ord, ord som används som kryckor, och ord som inte hör hemma. Många författare tenderar att förlita sig på specifika ord, använder dem om och om igen, och en linje redaktör söker dessa ord ut och raderar dem eller rekommenderar ersättare. Line redaktörer läste även för flöde och ton, tänker på hur en bit läser och redigering för att hålla den mjuk och behaglig.

medan linje redaktörer inte faktum pjäser, linjen redigeringen kan också innebära ett öga för citeringar och den information som behandlas i pjäsen. Om informationen verkar osannolikt eller överdriven, en linje som redaktör kan tyda på att författaren bekräfta informationen och ge ett citat. Likaså en linje redaktör kommer att tona ner överdrift och lägga tyngdpunkten där det förefaller befogad.

Efter linje redigering, bör en handling vara mycket stramare och smidigare, och det kan framsteg till redaktörer som redigerar själva innehållet, letar efter fel och andra frågor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.