Vad är fri vers?

Fri vers är en modern form av poesi som inte följer någon specifik rim eller metriska systemet, även om det inte helt överge grundläggande poetiska buden i förhöjd språk och Sonics. Fri vers sägs ha varit populär av sådan betydande poeter som Walt Whitman och Emily Dickinson i slutet 19th century, trots tidigare poeter som mystikern William Blake började dra bort från begränsningarna i den formella poesi av sin dag. Whitman underskrift insamling, Leaves of Grass , är nästan helt består av fri vers. Dickinson, dock fortfarande skrev mycket av hennes poesi enligt statistiken och rim i en gynnad psalm kompositör.

Den fria vers stil poesi blev snabbt populärt med upproriska unga poeter såsom fransmannen Artur Rimbaud, som skrev många av hans bästa fri vers dikter före 18 års ålder. Andra poeter omfamnade fri vers som ett sätt att uttrycka känslor rå eller ohämmad lidelse inte vanligtvis ingår i den formella poesi av sin tid. Whitman hänvisade själv till denna konstnärliga uppvaknande som den stora GORMANDE, en uppmaning till alla konstnärer att bryta sig fri från sociala konventioner och leva livet till fullo.

Fri vers fortsatt att utvecklas under hela 20th Century, som börjar med poeter som Carl Sandburg och Robert Frost, som båda var lika bekväm med formella och fri vers. Andra poeter som Amy Lowell och Edna St. Vincent Millay, var dock mest känd för sina ofta svidande fri vers. De besk författaren Dorothy Parker används fri vers att hantera de sociala och politiska frågor i sin generation. Kanske den mest beundrade fri vers poet var utlandsstationerade Ezra Pound, som blev en mentor för många av den 20-talets mest kända författare och poeter.

Kanske poeten som tryckte på gränserna för fri vers mest var EE Cummings, en konstnär och poet vars verk speglas den taggiga känslor av Jazz Age. Cumming är fri vers överges helt klassisk form till förmån för idiosynkratiska språk och häpnadsväckande visuell konstruktion. Medan vissa moderna litterära kritiker anser Cummings vara mer stil än substans, många poeter arbetar i den fria vers stil idag kredit honom som en inspirationskälla. Även om fri vers stil kan låta som en möjlighet att komponera mindre arbete, de bästa lediga vers poeter har fortfarande respekt för hantverk och en metod för deras galenskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.