Vad är en schism?

en schism är en spricka eller avbrott i en organisation som orsakar två olika och separata fraktioner att växa fram. Normalt är det mycket svårt att återförena efter en schism uppstår, och en schism kan skapa århundraden av strider och kaos. Någon som utlöser en schism kallas schismatic. Vissa schismatics har gått vidare till att bli folkliga hjältar som en följd av deras roller i schismer, särskilt när de uppfattas som bryter av en korrumperad organisation.

Många använder uttrycket "schismen" särskilt hänvisa till religiösa schismer, framför allt i den kristna kyrkan. Den mest berömda religiösa schismer är förmodligen den stora schismen av 11-talet, där den kristna kyrkan bröt sig in i två huvudgrenar: den romerska kyrkan och den rysk-ortodoxa kyrkan. Men andra religiösa har också upplevt splittringar, och kristendomen har bevittnat ett antal mindre schismer, förklarar varför det finns så många grenar av kristendomen i dag.

schismer kan också hända att idrottslag, utbildningsinstitutioner och andra organisationer. Vanligtvis börjar en schism med en liten ideologisk oenighet som sakta snöbollar, blir allt viktigare eftersom folk börjar ta ställning. En ökande klyfta börjar växa fram, och om skillnaden inte kan överträdas, kommer det att leda till en schism. I vissa fall arbetar aktivt för att främja en schism, i tron att dessa skillnader är för stora för att frågan skulle lösas.

Termen "schismen" kommer från ett grekiskt ord som betyder "att riva , "och detta är en mycket träffande beskrivning av händelser i samband med en schism. Särskilt i fråga om en mycket organiserad organisation, kan en schism riva anhängare isär, skapa förankrade förbittring som kan koka över senare. Klassiskt, behåller en part i en schism makt, och den kan använda sina befogenheter att missbruka utbrytarrepublikerna koncernen skoningslöst, i hopp om att avskaffa Renegades och återta kontrollen.

Human historia finns många exempel på schismer, och medan vissa har varit mycket våldsam, har många också bidragit på ett positivt sätt till historien. Great Schism, till exempel, skapades två blomstrande grenar av kristendomen en gång under ett sekel gått oenighet, och det utan tvivel inspirerad religiös Renegades i det 16th århundradet reformationen. Schismer har störtade regeringar, delade samhällen och orsakade sportfantaster stor sorg, men de har också omstrukturerats och ibland betydligt bättre samhälle, men det kan ta årtionden att inse det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.