Vad är en parodi?

En parodi imiterar ett konstverk, litteratur eller musik för att göra lekfulla kul eller ett skämt av det ursprungliga arbetet. En parodi kan ta en ironisk eller cynisk inställning till arbetet är imitera eller kanske bara är för komisk lättnad. Oftast innebär en parodi ett seriöst arbete som har ändrats för att göra det verkar absurt med hånfulla eller pekar ut brister i det ursprungliga arbetet. En parodi liknar och kan också kallas burleska, päron eller en parodi.

Ordet parodi kommer från det grekiska paroidia mening en sång framförd tillsammans med en annan. I den moderna kulturen, kan en parodi innebära print, ljud och visuella medier. Upphovsrättslagarna är komplicerat när det handlar om en parodi. Eftersom det ursprungliga arbetet är upphovsrättsskyddade till den ursprungliga skapare, beror den juridiska diskussionen från det nya arbetet bygger på originalet. I många fall måste skaparen av parodi erhålla tillstånd från skaparen av det arbete de har för avsikt att imitera.

Filmen är en populär bransch där en parodi kan skapas. Ikoniska filmer som innehåller en parodi på ett originalverk omfatta Scary Movie -serien, som kapar av många topp fasa biljettintäkterna filmer och våras för rymden , som kapar av George Lucas film Star Wars . Flera andra finns, av vilka många stjärna ökända Hollywood komiker. Musik är nästan lika lika populär en mötesplats för parodi. Antalet som säljer artist av parodi på modern musik är Weird Al Yankovic, som har spelat in över ett dussin album med parodier på populära sånger och några original stycken och har haft ett flertal Grammy nomineringar och två vinster.

Andra former av parodi eller parodi finns inom tv, med Saturday Night Live ledande produktionsteknik. Andra visar har utvecklats som en parodi på verkligheten. Även parodi i tryck är ovanligare och mindre kända, har böcker, tidskrifter och tidningar också innehöll parodier av originalverk eller situationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.