Vad är en ordlista?

En ordlista är en lista av specialiserade termer med definitioner. Ordlistor återfinns ofta på bekostnad av böcker eller programvara manualer, för att hjälpa läsare och användare förstår termer som kan vara okända. En ordlista kan sägas fungera som ett lexikon, förutom att istället för att vara så fullständig som möjligt, en ordlista vanligtvis fokuserar på villkor som läsaren antagligen inte känner.

Ordet kommer från det latinska Glossa , som betyder "främmande ord. " Den första engelska använda ordet spelades in 1380. Till skillnad från en ordlista med en ordbok, kan det hjälpa att titta på den latinska rötter "dictionary", liksom. Dictio betyder "ord" och i Middle latin, ett dictionarium var en samling av ord och fraser. Tidiga engelska ordböcker inriktade på översättning från ett språk till ett annat, men i Asien var ordböcker samlingar av inhemska ord med betydelser och varianter.

Studenter ofta använder ordlistor som studie-verktyg, eftersom de snabbt täcker ett brett spektrum koncept med tydliga och kortfattade definitioner. I en lärobok med en ordlista som följer med varje kapitel, kan det hjälpa att läsa ordlistan först att få en grundläggande genomgång av de begrepp som kommer att omfattas, och sedan läsa kapitlet med ordlistan färska. En ordlista kan också användas som en byggsten för flashcards, eftersom det handlar om begrepp som dyker upp på en final. En ordlista också kan vara ett användbart verktyg för någon utforska något nytt, oavsett om det är datorer eller ekonomi. T. ex. någon som inte är särskilt bekant med Internet skulle kunna dra nytta av att läsa en ordlista som täcker grundläggande begrepp och frågor. Ordlistor är också en viktig del av programvara manualer, eftersom de ger tydliga, i-sammanhang definitioner för det material som täcks. Eftersom ord ofta har flera betydelser på engelska, så en ordlista kan vara till stor nytta eftersom den kommer att undanröja missförstånd.

I böcker som använder ord och uttryck på främmande språk, en separat främmande språk ordlista får införas så att läsaren snabbt kan slå upp definitioner. Böcker med mycket tekniskt material liknande publikationer i vetenskapen kan också innehålla en ordlista, och några ordlistor kan vara ganska tekniskt sig själva, eftersom de riktar sig till avancerade användare. Vanligast, är en ordlista ordnade i alfabetisk ordning, vilket gör det enkelt att använda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.