Vad är en limerick?

En limerick är en fem-line humoristisk dikt med en AABBA rim system. Det är omkring 500 år gammal och anses först ha använts som en särskild form i slutet av det sextonde århundradet. Limerick populariserades av Edward Lear i A Book of Nonsense , som omfattar många Limericks och andra dikter, till exempel "The Owl och Pussy Cat. "

Limericks är accentual vers , vilket betyder att en tillfredsställande byggandet av en linje som bestäms av antalet accenter med liten eller ingen hänsyn till antalet stavelser. Därmed skiljer sig detta från uppmätt vers, som är accentual-stavelsebildande, med beaktande av både mönstret av accenter och antalet stavelser. Eftersom stavelser inte räknas, har accentual vers en viss flexibilitet. Visor och ramsor är andra typer av accentual vers. I Limericks, accenter arbetet så här:
 • Linje 1: 3 accenter
 • Rad 2: 3 accenter
 • Rad 3: 2 accenter
 • Rad 4: 2 accenter
 • Linje 5: 3 accenter

På grund av den frihet som tillåts av accentual vers, kan den första linjen fungerar så här: Det var en gång en ung man från Berlin. eller det kan fungera så här: Det var en ung man från Berlin. Likaså tredje raden kan fungera så här: Han red på en val eller det kan arbeta så här: Och han red på en val. Oavsett vilka varianter som används, är resultatet vers som i grunden har en anapestic känsla-ett mönster av stark, svag, svag.

Limerick form som praktiseras av Lear var ofta olika i två avseenden från vad vi förväntar oss av Limericks idag. Lear ofta använder den femte raden i Limerick som föga mer än en omskrivning av linje 1 eller 2, eller en kombination därav. Dessutom använder han i allmänhet samma ord i slutet av linje 5 som i slutet av linje 1. Till exempel

 Det var en ung dam av Clare,Vem förföljdes tyvärr av en björn; nbsp; nbsp; nbsp;När hon fann att hon var trött, nbsp; nbsp; nbsp;Hon löpte abrupt,Det olyckliga Lady of Clare. 

Dock är varken generalisering alltid fallet. Ibland sista raden fungerar mer som en punchline, som i de flesta moderna Limericks och slutar med ett annat ord.

 Det var en gammal man i Berlin,Vars form var ovanligt tunn; nbsp; nbsp; nbsp;Till en gång, av misstag, nbsp; nbsp; nbsp;Var inblandad i en kaka,Så de bakade gubben i Berlin. Det var en gammal dam vars dårskapInduced henne att sitta i en Holly; nbsp; nbsp; nbsp;Varpå, av en nagel nbsp; nbsp; nbsp;Klänningen rivningHon blev snabbt melankoli. 

More modern Limericks i allmänhet avslutas med en punchline, på samma sätt som många skämt gör. Det har också skett en ökning av de ämnen som behandlas i Limericks sedan Lear tid, och det finns många fräcka Limericks nuförtiden. Här är en limerick med en punchline:

 Det var en ung man från Darjeeling,Vem kom på en buss på väg till Ealing. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Det sades i dörren: nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;"Inte spotta på golvet. "Så han försiktigt spottade på taket. 

En annan utveckling är att vissa människor är intresserade av att spela med den form, som i detta anonyma Limerick:

 En skröplig gammal gas man vid namn Peter,Även jakt runt för mätaren, nbsp; nbsp; nbsp;Touched en läcka med sitt ljus. nbsp; nbsp; nbsp;Han uppstod ur sikte,Och som alla kan se genom att läsa detta, förstörde han också mätaren. 

W. S. Gilbert spelat med formen på ett annat sätt:

 Det var en gammal man på St BeesVem var ohyggligt stungen av en geting. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;När de sa: "Gör det ont?" nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Han svarade: "Nej, den icke -Det är ett bra jobb det var inte en bålgeting! "

Människor har också kombinerat Limericks med andra former, i detta fall, en tunga twister, och bortse från BB rim:

 A Flea och en fluga i en flueFängslades, så vad kunde de göra? nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Said the fly: "Låt oss fly!" nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Sa loppan: "Låt oss fly!"Så de flög genom en brist i rökkanalen. 


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.