Vad är en labyrint?

En labyrint är en komplex kedja av slingrande stigar, som liknar en labyrint, dock med något annorlunda, eftersom en labyrint är vanligtvis inte ett pussel. Istället för en labyrint krafter vandraren följa en viss slingrande stig. Labyrinter har varit en viktig del av många kulturer andligen i tusentals år, och har också använts för att skapa konsthantverk i form av jordens Berm labyrinter, hedge labyrinter, textildesign, keramisk konst och intrikata mönster golv. Vandring genom en labyrint är vanligen avsedd att vara en meditativ och kontemplativ agera, och många religioner, inklusive kristendomen, integrera gående meditation i labyrinter i sina andliga metoder. Under grekisk och romersk tid, användes uttrycket "labyrint" för att hänvisa till en struktur som låg delvis under jord och hade en förvirrande antal korridorer. I grekisk mytologi, en labyrint på ön Kreta som inrymmer Minotaur, en skräckinjagande mytologisk varelse som var en del tjur och en del människor. En årlig offer gjordes till Minotauren tills Theseus kom och framgångsrikt dödade honom. Theseus, i sin tur leddes ut ur labyrinten av Ariadne, som lade ut ett spår med snöre för honom att följa.

Under medeltiden i Europa började labyrinter att visas i kristna kyrkor samt formella trädgårdar. Medeltida labyrinter är några av de mest eleganta och omfattande exempel på labyrinten konstform. Flesta klassiska trädgårdar minst en häck eller Berm labyrint för gästerna att vandra genom. En traditionell säkring labyrint kommer att utbildas för att växa långt över huvudhöjd, så att personen inuti är helt avskuren från omvärlden. Berm labyrinter är vanligtvis låg på marken, så att en betraktare att se layouten för hela labyrinten ovanifrån, och att gå den om han eller hon önskar. I kristen tradition har labyrinter gick av pilgrimer och botgörare. Pilgrimerna skulle gå en labyrint i slutet av en resa för att begrunda sina erfarenheter och nå ett andligt tillstånd för stängning, medan botgörare skulle shuffle på knä genom en labyrint medan han bad. Christian labyrinter tenderar att ligga ute i fyra kvadranter, tyder på att formen på korset. Flera kända kyrkor inklusive Chartres Cathedral har labyrinter i sina golv.

Andra religioner också införliva labyrinter i sin andlighet. Buddhister promenad labyrinter i tyst meditation, och labyrinter ofta som anges i heliga former som uppmuntrar kontemplation och eftertänksamhet. Spiraler och slingrar är två vanliga former används i andlig labyrinter, eftersom dessa former tros ha oerhörd andlig kraft. Dessa labyrinter är oftast utomhus, och kan förekomma i olika former, inklusive krattat grus labyrinter, eller en rad komplexa kanaler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.