Vad är en klingon?

Om du någonsin sett en Star Trek episod, har du förmodligen stött på uppfann ras kallas Klingons. I den ursprungliga Star Trek -serien, var en Klingon en medlem av en humanoid ras, ungefär liknade en person av mongolisk härkomst. De var ofta subtilt intelligent, men intrigspel, och var skildras som ärkefiender av människor och federationen. De refererade just det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen som rådde när den första serien gjordes. Som Gene Roddenberry, skapare av Star Trek utvecklades serien till spelfilm , och senare i Star Trek: The Next Generation (TNG), ändrade han betydligt utseende klingonerna, vilket ger dem en skakig räfflade panna och en mörk hy. Vad glad fans mest var komplexitet Klingonska världen, dess kultur och dess folk som Roddenberry inbyggd i efterföljande Star Trek filmer och serier. Idag finns glödande fans som ens kan tala klingon, och älskar att klä sig som sina favoritkaraktärer efter Star Trek konventioner.

Medan Klingonska sågs fortfarande som en nemesis i början Star Trek filmer, avvek Roddenberry avsevärt från att visa tävlingen som "the bad guys", genom att utveckla karaktären av LtWorf, tog upp en Klingon av människor, som tjänar förbundet under ledning av kapten Jean Luc Picard i TNG-serien. Mycket av vad vi vet om klingonerna nu, kommer från denna expansiva och underbar karaktär, som presenterar konflikten att tjäna en federation i strid med sitt eget folks åsikter.

Från senare filmer och TNG, lär vi oss att klingonerna brukar att avgöra saken genom våld, och deras krigares sätt skulle kunna vara ungefär jämföras med den Samurai. Honor genom kamp och rätt beteende är oerhört viktigt. Om du är förrädiskt eller onåd, medför detta att hela familjen, som sedan bedöms som mindre folk. I själva verket i flera år, lider Lt Worf från skam hans pappa tog på familjen, och behandlas som en andra klassens medborgare.

Klingon kvinnor är ökänt tuff, mycket villiga att kämpa med sina män eller friare vid behov. I själva verket väljer de sina egna kompisar. Några få har haft politiska ämbete och många få kontroll över sina familjer, som ofta är uppställda i husen. I frågor om äktenskap, är Klingon kvinnor anses vara mycket hårdare än män, och enligt Lt Worf, man snabbt lär sig att ducka kastas objekt. Män framställs som det svagare könet, men på något sätt gör dem mjuka varelser.

Det är klart Roddenberry, och andra Star Trek författare hade mycket roligt inbillar Klingon världen. Den butter och skrovlig av klingonerna, med sin betoning på kamp och skicklighet på armlängds kontrasteras med en kärlek till opera och poesi. De är inte uppskattas av alla andra raser, och endast klingonerna kan dricka blod vin utan allvarlig intoxikation. Men de är sannerligen fantasifull, och gör ett utmärkt komplement till pantheon av lopp skapade för Star Trek universum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.