Vad är en folklore?

en folklore är en typ av traditionell berättelse som försöker förklara eller förstå världen. Sådana historier vidare muntligt från generation till generation och moral funktionen eller lektioner. Berättelserna tar ofta för länge sedan i ett avlägset ställe och vävs runt talande djur, kungligheter, bönder, eller mytiska varelser. I en folklore, är godhet alltid belönas. Hjältar och hjältinnor leva lyckligt medan skurkar är lämpligt straff. Hela generationer, kan historien förändras, men kärnan är densamma. Folkhemmet har vanligtvis inget identifierat författare, men de speglar de värderingar och kultur i det samhälle där de har sitt ursprung. Innan Internet, tidningar, radio, TV och andra typer av media, världens åberopade storytellers för underhållning och utbildning. Relaterade Storytellers magiska sagor ivrig lyssnare som gav värdefulla erfarenheter genom att ge glimtar till främmande, fjärran världar. Dessa berättelser har fortsatt att utvecklas, vidarebefordras genom århundradena. I 1450, då Johan Gutenberg uppfann den rörliga tryckpress gjorde framväxten av bokförlagsindustrin det möjligt för människor att skriva ut böcker i Folktales. Med Folkhemmet i pappersform form bidrog till att bevara den rika samling folksagor flyter runt i Europa. Under 1800-talet började européerna att fördubbla sina ansträngningar för inspelning deras kulturhistoria genom att samla regional folksagor i böcker.

Folk som Joseph Jacobs från England, Wilhelm och Jacob Grimm från Tyskland, och Peter Asbjörnsen och Jörgen Moe från Norge, var tidiga samlare av regionala Folktales. Deras versioner av dessa berättelser finns fortfarande i antologier och böcker bild över hela världen.

Olika typer av folksagor finns i världen idag. En kumulativ folklore som har en plotless berättelse där händelser följer ett enformigt mönster. Exempel på denna typ ingår The House That Jack Built eller Det var en gammal dam som svalde en fluga . Talande djur Folkhemmet funktionen djur som talar som människor. Dessa berättelser lär oss om frukterna av att vara modig, självständig och smart. Exempel berättelser såsom de tre små grisarna eller De tre bockarna Bruse .

Humoristiska folksagor involvera dumma historier om karaktärer som gör löjliga saker och göra roliga misstag. Ett bra exempel på denna typ är berättelsen Jack och de tre Sillies . En realistisk folklore som innehåller mycket lite magi och har en realistisk intrig, inställning och tecken. Blue Beard är ett bra exempel på denna typ.

religiösa berättelser funktionen bibliska figurerna medan romaner är späckat med stereotypa sådana. Skönheten och Odjuret är ett bra exempel på en romans folklore. Tales of magic involvera sagor, berättelser barnen lär sig om Cinderella , Törnrosa , och andra ikoniska magiska berättelser.

Läsa en folklore som ger en inblick i kulturer i världen, gör det möjligt för läsaren att få en inblick i de värderingar och seder i samhället som producerade särskilda muntliga berättelse. Barn och vuxna över hela världen fortsätter att njuta av att läsa och lyssna på folksagor eftersom sådana berättelser gnista fantasi och transport sin publik till fjärran länder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.