Vad är en engram?

En engram är en term som används mycket inom Scientologin om själva begreppet föregår bildandet av Scientologi och är faktiskt baserad i medicin. Termen uppfanns ursprungligen av Richard Semon, en tysk zoolog och biolog. Semon används termen för att beskriva en lagrad intryck eller påverkan intryck. Under vissa omständigheter intrycket, kunde återuppväckte. Detta är mycket i linje med Freuds idéer om minnen lagras djupt i sinnet, som kunde föras sakta i medvetandet för att hålla dem från att köra den löpande verksamheten och mönster tänkte.

L. Ron Hubbard använde termen i Scientologi, ehuru han först kallade engram en Norn , att hänvisa till en mental bild skapad av en tidigare tidpunkt som innebar svåra känslomässiga smärta. Att Hubbard smärtan var inte lätt åtkomligt för medvetandet, men precis som Freud stater, krävs det att konfronteras att hjälpa personen på vägen mot självinsikt och totalt medvetande. Även om Hubbard ogillas psykologi som pseudovetenskap, visar användningen av engram han lutar starkt på konceptet. Vad skiljer är hans sätt att få tillgång till den mentala bilden. Den nuvarande definitionen av engram av scientologer är att det är en komplett bild som påminner om alla detaljer om en traumatisk händelse. En person skulle, om de kunde få tillgång till alla detaljer, kunna komma ihåg allt som förekom vid den tiden: så det luktade, det som sades, det uttryck på andra människors ansikten. Detta spår minne skulle omedvetet påverka det reaktiva sinnet, skapar känslor av sjukdom, psykisk eller fysisk smärta, eller plötslig negativt riktade känslor. Evenemang i detta kan stimulera engrams gör att människor plötsligt har negativa och oönskade symptom som verkar ha någon förklaring. Ett exempel kan vara följande: Ett barn har skrikit på av sin mamma för att minska några av rosor i mammas trädgård. Som vuxen blir den här kvinnan en huvudvärk varje gång hon luktar rosor, som leder henne till slutsatsen att hon måste vara allergisk mot doften. Scientologi skulle förklara detta som ett resultat av engram arbetar omedvetet. Bör engram konfronteras och fram i ljuset, så teoretiskt doften av rosor skulle inte längre ge den här kvinnan en huvudvärk.

Psykologer i dagens skulle förmodligen hålla med Hubbards definition av engram, särskilt i hans påstående att den mentala bilden helt och hållet med händelsen av trauma. De flesta är överens om att även om minnen upptäcks genom metoder som hypnos de är alltid färgade av individens uppfattning. Dessutom är det möjligt att driva in falska minnen, händelser som aldrig inträffat, vilket tyder på att Hubbards definition inte full hänsyn till komplexiteten i sinnet. Det har dock en grund i psykologi, vilket är ironiskt med tanke Hubbards attack av disciplin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.