Vad är en blunder?

felsteg är ett franskt uttryck som betyder "felsteg". Det används på engelska för att ange en social blunder eller misstag, oavsiktligt gjort av någon som är omedveten om sociala konventioner i det område han eller hon är på besök. Fransktalande normalt använder ordet tabbe för att beskriva en liknande situation, snarare än faux pas , em som används lite olika av infödda fransktalande.

Typiskt När någon begår ett faux pas , han eller hon är försiktigt korrigeras av någon annan i närheten. Korrigering av någon eftersom de har gjort en faux pas , är det vanliga att ta undan dem, snarare än genera dem framför hela företaget, såvida inte förseelsen var flagranta och måste rättas till omedelbart. Allmänhet, de flesta människor känner att någon inte begå faux pas av elakhet, särskilt när en handling av försök till vänlighet medföljer faux pas .

I de flesta fall, en faux pas är antingen gällde ett talesätt som strider mot goda seder, eller en dum handling. Till exempel har många språk har formella pronomen som används för att behandla människor som är äldre eller i en position av auktoritet. Använda en avslappnad pronomen med en av dessa personer skulle betraktas som en faux pas . Franska, till exempel> informella tu vous
. Ett annat gemensamt språk faux pas försummar social hälsningar. I många länder i Mellanöstern och Latinamerika kulturer, en person in i ett rum bör individuellt hälsa alla i rummet, för att undvika att brott. När någon begår en handling som kallas att vara en kulturell faux pas , är det tyvärr ofta knuten till en gåva. I Kina, till exempel, ge någon en gång pjäs anses vara i dålig smak, precis som att få en flaska vin till en middag i Frankrike är stötande. Vanligtvis faux pas i samband med gåva ge kränker ett kulturellt tabu kring döden eller andra kulturella ritualer. Annan vanlig faux pas är relaterad till kropp gester, vilket kan tyda olika kränkande handlingar eller förslag, beroende på länet. I Grekland, till exempel, står inför någon med handflatan och fingrarna utspridda är en oförskämd gest, inte antalet fem.

För att undvika att orsaka en faux Pas , bör folk titta på deras språk och deras kroppar när de är i ett annat land, och följ leda sina värdar. Var inte rädd för att fråga en värd i privat om en situation som har förvirrat dig, särskilt i en kultur som är främmande för dig. Tills du är bekant med området du besöker, är det säkrare att missta sig på sidan av försiktighet genom att ta alla formellt, och med gester sparsamt tills du vet vad dina gester betyda i den kultur som du besöker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.