Vad är en anspelning?

En anspelning är en referens till ett begrepp, person, sak eller händelse. Den anspelning är ofta indirekt och kan komma från ett antal källor såsom litteratur, historia, religion, myter och legender, eller populärkultur. När en författare eller talare hänvisar till något han eller hon utgår från att läsaren eller lyssnaren att känna igen referens och kommer att vara förtrogen med källan. I sällsynta fall kan en anspelning vara avsedda för en utvald grupp och varje läsare kommer att förstå referensen. Ett litterärt exempel på anspelning skulle vara komiska monologen utförs av Hertigen i Huckleberry Finn av Mark Twain. När hertigen börjar, att vara eller inte vara, det är bar trädnål, "läsare vet genast att Twain anspelar på den ursprungliga monolog av William Shakespeare Hamlet " Att vara eller inte vara , är att fråga . . . Det patient förtjänst th'unworthy tar, när han själv skulle han Quietus göra med en naken trädnål . . . "Twain anspelar på Hamlet, men har vänt orden runt för att visa upp idioti och falskhet av hertigen .

T. S. Eliots "Gerontion" (1920) använder också hänsyftning att hänvisa till "hot gates" som handlar om femte-talet f. Kr. Slaget Thermapylae mellan grekerna och perserna. I "Gerontion," Eliot säger, "jag var varken på varma Gates, Nor kämpade i det varma regnet. "Detta kan vara ett exempel på en referens som är avsedda för en liten grupp läsare, med kunskap om grekisk skrift. kan en anspelning också i vissa fall av popkulturen. När en individ skämt som de planerar att göra någon ett erbjudande de inte kan tacka nej, hör vi ekot av Don Corleone berömda ord i The Godfather (1972), ska "I'm göra honom ett erbjudande han kan inte vägra. "Ett annat exempel på anspelning skulle Rhett Butler's berömda ord i slutet av boken och filmen versioner av Borta med vinden. Den som säger" Frankly, my dear, jag skiter , är "anspelar på Butler's sista avresa från Scarlet O'Hara liv.

Målet med en författare eller talare med anspelning är att öka publikens förståelse av en text eller föremål genom att uppmana andra källor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.