Vad är en akronym?

Förkortningar används för att ge en förkortad form av ett ord eller en fras. En variant av förkortningen kombinerar de första bokstäverna i varje ord i en serie. I fall där resultatet förkortningen uttalas genom att säga var och en av bokstäverna i ordning, kallas detta INITIALORD. Ett exempel är en förkortning för utomsinnlig uppfattning, vilket är ESP.

Fall då denna förkortning uttalas som ett ord i sig, utgör en annan klass av förkortning, kallad en akronym. Förkortningar användes först på 1940-talet. Namnet kommer från två grekiska ord, Akron , som betyder "slut eller tip" och onumon , som betyder "namn. " För att bilda ett uttalbart ord, kan en akronym utelämna "lilla" i serien genom att inte tillhandahålla ett brev att företräda dem. Ett exempel är NASDAQ-systemet. Den egentliga mening: "National Association of Securities Dealers Automated Quotation System", men som ni ser ordet "av" inte är representerad i akronymen.

Annan frihet att förkortningar kan vidta är att inkludera en inledande för varje del av ett sammansatt ord. Vissa förkortningar kombinera INITIALORD med en akronym. CD-Rom, där de två första bokstäverna uttalas som bokstaven namn, och de tre sista uttalas som om de vore ett ord, är ett exempel. JPEG-och MS-DOS följa efter.

En annan variant är att använda mer än en bokstav från varje ord för att skapa en akronym som uttalas som ett ord. Detta är sant, till exempel med förkortningen av lägre effekt läge, vilket inte är "lpm," men "lopomo," med de två första bokstäverna i varje ord i sekvensen. I vissa fall är en akronym används så ofta att vissa människor inte kan känna igen den som en akronym. Detta har varit känt att hända med följande: ? scuba-self-contained underwater andningsapparat
? radar-Radio upptäcka och sträcker
? laser-ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning

Posh kan vara ord som har orsakat den största argument i världen av förkortningen. Vissa hävdar att posh är en akronym för "Port Out, Starboard Home", enligt uppgift att föredra sittplatser för fartygets passagerare som reser från England till Indien och hem på 1800-talet. Denna etymologi är inte dokumenterat och ifrågasätts, även om det finns något klart och accepterat alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.