Vad är en Skröna?

En skröna är en historia om en större-än-livet som, antingen fiktiva eller baserad på en verklig person som har överdrivit äventyr och utför överdrivna bedrifter att våga, styrka, mod och /eller intelligens. Det är typiskt för skröna att allting i den är föremål för överdrift, och i denna egenskap, står det gäller "fisk story" eller "lögn", där en fiskare bedrifter är överdrivna för dramatiska eller humoristiska verkan. En skröna är en slags folksaga-en historia som i allmänhet har någon enskild författare, men har gått runt muntligt och dekorerade med många rösträknare över tiden. I dagsläget har några av dessa berättelser har samlats in och publicerats, och några författare har skrivit "original" Paul Bunyan berättelser, till exempel, men ursprunget till denna typ av berättelse-som gjorde upp och berättade att det första-inte är vanligtvis mycket viktigt. Andra kulturer har liknande traditioner till den nordamerikanska skröna, en del fokuserar på ett särskilt starkt, legendariska hjälte, och vissa delar egenskapen att ha hjältens äventyr kretsar kring ett visst yrke, men skröna genren är närmast förknippas med Förenta stater och, i synnerhet för loggning berättelser, Kanada.

skrönor också liknar fisk berättelser i att många av dem fick höra om ett visst yrke bland utövare av denna verksamhet. Till exempel rallarna har historier om den legendariske, stål-körning man John Henry, skogshuggare berättar timmerman Paul Bunyan, och i Kanada, av Ti-Jean, den 10-åriga fransk-kanadensiska skogshuggare, cowhands berätta äventyr cowboy Pecos Bill, och föregångare på gränsen berättar om pionjärer Davy Crockett och Johnny Appleseed. Dessa är bara några av de nordamerikanska skröna hjältar. Det finns ett antal faktorer som normalt omfattas av överdrift i en skröna. För en sak, hjältarna, i allmänhet är ett otroligt snabbt utvecklingen i tidig ålder, att göra fenomenala saker samtidigt i sin ungdom. John Henry, så säger de, talade så fort han föddes. Paul Bunyan, som krediteras med att skapa ett antal av de anmärkningsvärda naturliga inslag i Nordamerika-Puget Sound, sjöar i Minnesota, och Grand Canyon, för att nämna några-har redan förändrar landskapet som ett barn genom att sparka upp tårna och knackar ner ett betydande mängd timmer. TI-Jean går in i en vinter avverkning läger vid 10 års ålder och rekord männen finns i alla typer av tävlingar.

Hjälten i en skröna får också:

  • äta enorma mängder mat, som John Henry
  • har kamrater lika imponerande som själva, liksom Paul Bunyan's "pet" Babe, Blue Ox
  • räknas vara ansvarig för grundläggande och viktiga uppfinningar inom sitt yrke, ofta som nybörjare, som Pecos Bill's uppfinning av LASSO och sporrar, eller Paul Bunyan uppfinning av två personer såg
  • vinna otroliga tävlingar där oddsen är staplade mot dem, i berättelsen om John Henry och maskinen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.