Vad är en Punchline?

traditionella skämt struktur börjar komikern med en set-up eller premiss, "En man går in på en bar bär en anka . . . ", sedan bygger på tanken med några mer detaljer," Bartendern frågar " Var hittade du den gamla fula sak? " Mannen säger "På djuraffären. " Skämtet slutar med en fyndig twist: "Bartendern säger:" Jag pratade med ankan! "Den sista raden i en traditionell skämt kallas punchline , och bör vara den linje som genererar flesta av skratt från publiken. En punchline kan vara en ironisk twist, en kvick observation eller fruktansvärd Goddag yxskaft . Få Punchlines sin natur är rolig ur sitt sammanhang, men när en komiker ställer upp premissen och bygger upp publikens förväntningar, är punchline ofta hilariously roligt. Professionell stand up-komiker kan framstå som berättar Shaggy Dog historier utan någon punkt på scen, men i verkligheten är de antingen bygger publiken upp för en fantastisk punchline eller kopplas ihop mindre skämt med den klassiska "set-up, punchline"-format.

Alla skämt har en punchline i klassisk bemärkelse. Några komiska sketcher slut bara tvärt, eller Fade to Black utan en slutsats. Slapstick humor bygger ofta mer om en åtgärdsplan och komisk reaktion stället för en verklig punchline, men en paj i ansiktet eller pratfall kan fortfarande fungera som en löjlig slutsats att en premiss.

Ursprunget till termen punchline är faktiskt ett mysterium för etymologists. Vissa källor tyder på första publicerade användningen av "punchline" eller "punch line" för att beskriva den pay-off-line för ett skämt verkade inte förrän 1920 eller 1930. Komiker hade använt den klassiska "set-up, premiss, punchline"-format under många år före denna tidpunkt, är dock. En teori om att ordet punchline hänvisar till praxis av betoning eller "stans upp" vissa förbindelser under ett tal eller monolog. Aktörer och journalister broadcast är utbildade för att läsa sina manus med örat mot höga poäng och låga punkter av åhörarnas intresse. Det är möjligt att den sista raden i ett skämt kallas en punchline, eftersom den utövande väntas placera starkare betoning på den, eller "punch it up" muntligt.

Vissa anser att uttrycket härstammar från hälften av de medeltida marionetten laget kasperteater. Den moderna punchline av ett skämt skulle levereras på samma sätt som Punch levererade hans slapstick blåser på Judy. Det finns föga övertygande bevis för att ett sådant samband, dock och kasperteater spelar inte beroende av samma typ av ordlek som traditionell modern skämt.

En tänkbar teori centra runt om Själva handlingen att berätta ett skämt eller delar en berättelse. Ganska ofta, skulle en berättare punktera sin historia genom att leverera några lätta kranar eller slag på lyssnarens armen eller axeln. Denna gest kom vanligen under eller efter den sista raden, vilket gör det punch .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.