Vad är en Novella?

En novell är namnet på ett verk som är längre än en novell, men alltför kort för att vara listad som en roman. Vanligtvis kan de flesta noveller allt från någonstans mellan 50 till 100 sidor, men längd kan variera. Några litteraturkritiker karakterisera den maximala längden på en novell som ska 100. 000 ord. Idag är novellen sällan säljs som ett enskilt arbete. Oftare, flera noveller sammanställs i en bok eller en novell kommer att grupperas tillsammans med en rad noveller av samma författare. Den första novellen författare var nog Giovanni Boccaccio, som skrev Decamerone under 1353. Boken var en samling av hundra noveller, återberättad av tecken försöka fly från Black Plague i Italien. Många århundraden senare, på 1800-talet, blev novellen en populär litterär form i Tyskland.

Många kända verk kunde karakteriseras som passar genren av novellen. Bland dem finns Franz Kafka's Metamorphosis , George Orwell's Djurfarmen , Joseph Conrad's Heart of Darkness , och Ernest Hemingway's Pulitzer Prize-vinnande gamle och havet . Ett färskare exempel på novellen formen är Stephen King's olika årstider , som är en samling av fyra noveller. Den fungerar i den här boken var mer litterära och realistiska än King's böcker horror fiction. Novellen "Rita Hayworth och Shawshank Redemption" gjordes senare i den kritikerrosade filmen, The Shawshank Redemption . En annan novell ur boken, kallad "The Body", förvandlades till den fantastiska filmen, Stand By Me , som har varit en kultklassiker och populär favorit sedan 1984 release.

De flesta förlagen inte skulle vara intresserad av att publicera noveller av nya författare, har det varit ett uppsving i form popularitet, i viss utsträckning. Skådespelare, komiker, författare och Steve Martin skrev en novell heter "Shopgirl", flera år senare, en filmversion gjordes, där han spelade huvudrollen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.