Vad är en Muggle?

magiska värld som skapats inom Harry Potter böcker skrivna av JK Rowling, är en mugglarfödda en individ som inte har magiska krafter. Majoriteten av världen bebos av mugglare, som går omkring leva sitt dagliga liv helt omedvetna om trollkarlsvärlden värld som faktiskt omkring dem. Även läsarna kan frestas att tänka på mugglare som andra klassens medborgare, är Rowling noga med att porträttera dem som vanliga människor som driver allt från helt trevlig välmenande personer till otäck familjer liksom Dursleys.

Termen "mugglarfödda" faktiskt använts i populärkultur innan Rowlings böcker släpptes. Med början på 1920-talet var det en slang term för marijuana, och även framträtt med olika betydelser i flera barnböcker. Efter släppet av Harry Potter-serien, flera grupper som antagits till begreppet om människor utanför sin grupp: hedningar, till exempel, kan kalla icke-Pagans mugglare. Oxford English Dictionary har också plockat upp på sikt med att hänvisa till personer som är klumpiga eller oförmögna att skaffa sig en ny färdighet.

Harry Potter-serien inleds med den unge hjältens liv med Dursleys, det familjehem som har vårdat honom sedan mystiska död av sina föräldrar vid ett års ålder. Trots att han är en trollkarl, har Harry vuxit upp i mugglarfödda världen, och känner inte till en värld av magi som hans föräldrar bodde. När han fyller 11, är Harry veta att han är i själva verket, en trollkarl, och har rätt att närvara vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Harry är virvlade iväg på ett magiskt äventyr, men ändå tvingas uthärda hans matt mugglarfödda familj på semester.

Enligt Rowling, kan en guide födas in i en mugglarfödda familj, och faktiskt en av huvudpersonerna i böckerna, Hermione Granger, är mugglarfödda-born. Vissa guider som kommer från familjer som har övat trolldom århundraden se ner på mugglarfödda född guider, kallade dem "mudbloods", en anspelning på deras orena ursprung. Denna term anses mycket kränkande av de flesta wizarding samfundet, som ser mugglarfödda Nyfödda som på samma status som vanliga guider.

Mer sällan ett icke-magiskt individ kommer att födas i en familj trollkarlsvärlden. I detta fall är individen kallas GLIRING. Svärmare leva ett underligt halveringstid, eftersom de är anslutna till trollkarlsvärlden världen genom födseln, men egentligen inte guider sig. Många svärmare är inte heller helt mugglare: de kan se mer magisk agerar än mugglare kan, till exempel. De flesta fortsätter att leva och arbeta i trollkarlsvärlden världen, som Argus Filch, den vaktmästare på Hogwarts. Andra fortsätta tydligen bor i mugglarfödda världen, eftersom de känner sig alltför loss från sina wizarding släkt.

I vissa fall, guider förälskad i mugglare och viga dem. De resulterande barn kallas halv Bloods, i en nick till sin blandad härkomst. Liksom mugglarfödda dör hälften Bloods välkomnas av majoriteten av trollkarlsvärlden gemenskap, även om vissa renrasiga blod elitists ogillar detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.