Vad är en Menorah?

A Menorah (ibland menora) är en specialiserad ljusstake, eller ampel, som används av det judiska folket. Två huvudsakliga varianter finns: en med sex eller sju grenar och en med nio filialer. Nio förgrenade sort används bara i samband med Hanukkah (eller Chanukah) firande, och kallas ofta för en hanukiah (eller chanukkiah ). Den Menorah oftast består av ett centralt skaft med en rund bas, med antingen tre grenar böjd upp på varje sida, och ibland en gren sträcker rakt upp från hamnen. är The Menorah sägs representera den brinnande busken som Moses såg, som närstående i den hebreiska Bibeln (eller Tanakh ). Historiskt fanns en Menorah använts för rituella ändamål i Jerusalem under tiden för Templet. Detta Menorah brände olivolja, snarare än ljusen nu används i menorahs. Templet Menorah kvar på skiva förrän någon gång under sjätte århundradet, efter att det fördes till Konstantinopel. Efter denna tid försvinner, och det är okänt om Menorah fortfarande existerar eller har smälts ned eller på annat sätt förstöras.

Menorahs idag oftast har antingen sex eller sju grenar. Detta beror på en del förändringar över tiden. Under tiden för första och andra tempel, hade Menorah sju kontor. Efter templen förstördes, som sägs ha varit runt 586 f. Kr. och 70 f. Kr. , respektive, en sed som utvecklats för att bevara heligheten of the Temples- inte för att återge saker från templen. Därför sex grenade Menorah föddes. I mer modern tid har vissa judar återvänt till med sju filial Menorah, men hävdar att även de är inte som de som används i templen eftersom de använder el-eller ljus-ljus i stället för olja.

Med båda sorterna av Menorah, alla utom en av lamporna används för ett annat ändamål än att ge ljus. Det sista ljuset, Shamash , används både för att ge ljus, och att tända de övriga ljusen. Den sjuarmad Menorah är fortfarande i många moderna synagogor, men inte längre något rituella ändamål. Det är snarare hålls av symboliska skäl och i vissa synagogor en enklare lampa används i dess ställe. I själva verket, i fråga om symbolik, är det Menorah, inte tecken på David, som är symbolen för judendomen.

Under säsongen Hanukkah, nio förgrenade Menorah, eller hanukiah , används. Belysningen av Hanukkah Menorah kommer från en historia i Talmud som Maccabees försökte ägna den heliga tempel. De var förtretad att finna tillräckligt med olja bara för en kväll, men gick vidare med engagemang i alla fall, och mirakulöst den lilla mängd olja som varade i en hel åtta dagar. Firandet av Hanukkah varar i åtta nätter, med ett nytt ljus tänds varje kväll. Ljusen av Hanukkah Menorah lyser från vänster till höger.

Det finns vissa spekulationer om att den ursprungliga Menorah används direkt grenar snarare än böjda grenarna ofta ser idag. Några samtida menorahs försök att kopiera detta utseende. Med tanke på visuella representationer av artefakter såsom Titusbågen i Rom, olika gravyrer och mynt släpps BCE, är det sannolikt att den raka, grenade Menorah är apokryfiska, och kom från en specifik läsning av Maimonides.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.