Vad är en Leviathan?

Leviathan är en stor och häftig vatten monster, som nämns i flera böcker i Bibeln. Skrivning förekommer i böckerna om Job, Psaltaren och Jesaja, och det finns flera traditionella judiska böner som också omfattar Leviathan. Christian utvärdering av varelse tenderar att associera Leviathan med djävulen eller demoner, där Gamla Testamentet visa ofta ser på den varelse som en naturlig varelse.

Även om det i bilder, Leviathan beskrivs ofta som en stor vattenagam, ibland med flera huvuden, många känner starkt att ordet suppleant krokodil, en varelse som skulle ha spritt längs Nilen. Å andra sidan beskriver Job odjuret som förmår andas eld, vilket tyder på mer dragonlike egenskaper. Det kan finnas ett visst samband med den varelse kanaaneiska övertygelse, eller Ugaritiska myter. En varelse som kallas Lotan bor i vattnet och liknar en sjuhövdade drake. I Ugaritiska mytologi,

Baal Hadad slagsmål med och förstör Lotan.

Leviathan är ofta intimt kopplad till idén om kaos och förstörelse. I Ugaritiska mytologi, Lotan kallelse översvämningar och flodvågor. Den bibliska motsvarande ibland ses som motsatsen till skapande, och är kaotisk och destruktiv karaktär. Tidiga kristna skrifter ta detta ett steg längre, särskilt skrivandet av Thomas Aquinas som associerar varelse med avund och kallar det en demon. För att konstruera straff i helvetet, är Leviathan kallas för att straffa syndare som begick dödssynden av avund och dog utan bekännelse och avlösning. från en rent fysisk värld synpunkt ansluter sjöodjur till krokodil gör mycket känsla. Det skulle säkert omedelbart orsaka död och var en sak att vara mycket fruktad. När djuret är tänkt som en enkel djur, som det är i minst en judisk bön, och i en Midrash, en återberättelse-ofta mycket metaforisk-av olika instanser i Bibeln, är vilddjurets Guds skapelse, men så skräckinjagande att Gud förstör den kvinnliga, så att djuret inte kan para sig.

Å andra sidan nämner en bön: "det sukkah av huden Leviathan", och sägs under firandet av Sukkot eller Festival Boothernas. En sukkah är en tillfällig struktur, som ett tält, att judar som firar Sukkot kan välja att bo i under festivalen. Del av Sukkah måste vara tillverkade av naturmaterial, och krokodilskinn kan ha använts tidigare.

I modern hebreiska, kan Leviathan översättas som whale , så det finns också vissa sammanhang för att en stor sjö däggdjur som denna varelse. Detta koncept dock i de flesta fantasy historier främst förlorat i stället för att avbilda djuret som en vattenagam, ibland kan flygning. I Final Fantasy serie av videospel, kan tecken kalla denna varelse, som ser ut som en stor blå drake som regnar vattnig förstörelse på monster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.