Vad är en Kiasm?

Kiasm är en litterär eller retorisk anordning som används för att krydda språket, och göra det mer intressant. Det vänder ordningen modifierare, eller helt enkelt meningen struktur i två anslutna, kallade parallella, klausuler. Ett enkelt exempel på Kiasm är följande:

Han ledde modigt, och vi tappert följde.

I ovanstående fall varierar enkel konstruktion i två klausuler. I den första punkten, är verbet följs av adverb. I den andra följer verb adverb. Detta är AB, BA struktur. En lika verbet, och B adverb. Verb i det här fallet är ledde och följt och adverb i båda klausuler är ordet modigt .

Poetry and arbete från Bibeln innehåller ett antal Kiasm exempel. Den AB, BA struktur kan vara komplicerat i en ABC, CBA struktur som i följande citat från Första Mosebok 9:6. "Den som kastar blod från människa, av människan, skall hans blod spridas. " I den första klausulen A=Han som skjul, B=blod, C=av människan. I den andra punkten, C=av människan, B=hans blod, A=spridas.

Kiasm kan också vända på bokstäver för litterära effekt. Till exempel skulle man kunna säga: "Ett sinne är fruktansvärt att avfall, men en midja är fruktansvärt att tänka. " I detta fall Orgel avfall och midja låter likadant, men har olika betydelser. kan Kiasm också vara tyst bara. Till exempel Kermit the Frog citerar "Tid är kul när du har flugor," innebär parallell frasen, "Tiden går fort när man har roligt. "Det är inte nödvändigt att citera den parallella fras för att kunna använda Kiasm i denna mening.

Phonetic Kiasm förändringar ljud för att uppnå genomkorsa struktur parallella klausuler. En av de mest kända av dessa är: "Jag vill hellre ha en flaska framför mig, än frontal lobotomi. " Många skämt är uppbyggda kring fonetiska Kiasm. Till exempel har skämt: Vad är skillnaden mellan en boxare och någon som är förkyld? besvaras med detta Kiasm:

"Den första vet hans blåser
Och den andra snyter sig. " En mycket speciell form av Kiasm kallas antimetabole . Det är när samma ord används, men i omvänd ordning. Den mest igenkännliga antimetabole exempel i modern tid är den berömda John F. Kennedy citerar "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land. " vad ditt land kan göra för dig , blandas upp men har alla de ord som finns i vad du kan göra för ditt land .

Antimetabole är en typ av Kiasm, men inte alla Kiasm är en typ av antimetabole. Förhoppningsvis har du fångat den meningen som en Kiasm och en antimetabole. Eftersom repetition kan utgöra en intressant del av tal och skrift, definitivt Kiasm kan hittas på många ställen, och du kan öva det i ditt eget arbete för att framhäva, humor, eller större effektivitet. Sök efter exempel på Kiasm i poesi, politiska tal, Bibeln, litteratur, och annonser.

Notera även när du hänvisar till detta talesätt, är det " chiastic " inte chiasmic. Pluralformen av Kiasm, chiasmi är inte vanligt förekommande, och de flesta människor använder Kiasm för både singular och plural.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.