Vad är en Kentaur?

en kentaur är en grekisk mytologisk varelse med kropp av en häst och huvudet och kroppen av en man. För människor som är nyfikna på anatomi, vanligtvis de varelser avbildade med överkroppen hos en människa som finns där halsen på en häst normalt. Den hälften människa, hälften häst är avbildad i många verk av grekisk konst, och den mytiska varelser är också med i många grekiska episka dikter och sånger. Den nyfikna varelser är bland de mer kända av mytiska djur, och de har en särskild betydelse för vissa människor, eftersom de är till hälften människa och hälften djur, snarare än att vara konstig hybrid djur.

Historien om kentaurerna börjar med Ixion, kungen av Lapithe, som arrangerade ett avtalat möte med Hera. Zeus fick vind i systemet, och han förvandlat ett moln så att det skulle ta sin form. Resultatet av Ixions rendez-vous med molnet var den första Centaur. Grekerna ibland kallas kentaurer Ixionidae, en anspelning på deras mänskliga förfader.

Enligt den grekiska mytologin bodde kentaurerna på berget Pelion, och de var nära förbunden med Dionysos, guden av vin och festande. Centaurer utfodras med vin och kött, och de var kända för sina bestialiska, våldsamma och ofta brutala naturer. Förutom att delta i dionysiska fester, varelser också bortförde flickor och unga kvinnor, ibland gnistor bittert krig med deras beteende.

Undantaget från denna regel var Cheiron, en kentaur som fungerat som mentor och lärare . Cheiron illustrerar mycket dualistiska karaktär kentaurer, eftersom han lyckats övervinna sin djuriska sida i syfte att bli mer mänsklig. Cheiron är en respekterad och vördad gestalt i mytologin, och många fiktiva kentaurer verkar vara modellerad efter honom, snarare än på hans mer Rambunctious bröder. Många böcker, dikter och filmer kentaurer i rådgivande roller, erbjuder visdom och stöd till unga hjältar.

Blandningen av djur och människor i kentauren är särskilt intressant vissa mythologists, eftersom varelser illustrerar strid typ av människor själva. I de flesta grekiska myterna var kentaurerna oförmögna att hävda sina grundläggande mänsklighet, och de inlett ett intensivt bestialisk och ofta skrämmande natur. Dessa egenskaper klassificera kentaurer som liminal varelser, vilket innebär att de är på en tröskel mellan två existenser. Denna konflikt återspeglas i deras krigiska natur, och i enstaka enskilda kentauren som lyckas övervinna det, vilket tyder på att vildar fortfarande kan inlösen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.