Vad är en Ghazal?

En Ghazal är ett slags poetisk form. Denna form har sitt ursprung i Iran under det sjätte århundradet CE, och spridda över hela Mellanöstern och i mån av Sydostasien. Ghazals kan reciteras, talat eller sjungit, med många populära persiska och Mellanöstern sångare utför ghazals som en del av sin repertoar. Vissa sufiska poeter har också utforskat denna form, och medan klassisk ghazals vanligtvis i arabiska eller persiska, kan denna form användas på valfritt språk. De regler Ghazal form är ganska enkla. En Ghazal innehåller en uppsättning av mer än 15 och inte mindre än fem rimmade kupletter kallas Sher. Traditionellt är varje Sher som en liten dikt i sig, och den andra raden i varje Sher i en Ghazal ingår en refräng, som kan bestå av ett enda ord eller flera. Refrängen är känd som "radif. " Som regel är mätaren en Ghazal konsekvent genom hela dikten.

Beroende på hur författare använder radif, det rimmade skådeplats för en Ghazal kan variera . Det kan till exempel får i form av AA BA CA DA EA och så vidare, i AA AA AA AA AA form, eller poeter leka med andra ramsor, till exempel AA BA AA CA AA. Den rimmade systemet är i allmänhet anpassas för att möta behoven hos poeten och radif, och kompositören till en Ghazal kan också fundera över hur dikten ljuder om sjungs eller talas vid bedömning av rim systemet.

Traditionellt , ghazals används för teman av kärlek och förlust. Ofta en Ghazal beskriver en ouppnåelig, frånvarande, eller separerade kärlek. Även människor kan använda detta formulär för andra teman är sådana arbeten inte i egentlig mening, sann ghazals, eftersom de saknar traditionella tematiska ramen för Ghazal. Tack vare den klara, men flexibla regler Ghazal, kan poeter uttrycka sig på olika sätt med detta poetiska formen.

Många klassiska författare från Mellanöstern skrev Ghazal, och den form fortfarande används i stor utsträckning idag. Språket i ghazals tenderar att vara enkla och tydliga, men förföljde påminna läsaren om teman som lidande och sorg, liksom kärleken. Verk av arabisk poesi innehåller ofta några mycket bra exempel på detta poetiska formen och ghazals är också regelbundet utförs i hela Mellanöstern, både i privata hem och offentliga lokaler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.