Vad är en Cyclops?

i grekisk mytologi en Cyclops var en enögd varelse, men det finns flera olika traditioner som refererar till flera olika typer av Cyclops. Hesiodos berättade tre söner Uranus och Gaea, det cykloper-som är pluralformen-som hade var ett öga. De kastades i Tartaros, men släpptes av Zeus vid störtandet av Cronus.

Dessa tre Titans hette Brontes, som betyder "Thunderer," Steropes, som betyder "Lightner" eller tillverkaren av åska, och Arges, som betyder "ljus. "I Hesiodos var de skaparna av Zeus blixtar och dunder, Hades hjälm, och Poseidons treudd. En annan tradition har cykloper tjänstgör Hefaistos på sin smedja. I denna säger, är de smeder, som underblåser vulkaniska bränder där Hefaistos gör rustningar för gudar och gudinnor. Till exempel, i en psalm av Kallimachos, frågar Artemis Zeus för pilar och en båge smidda av cykloper. Ännu en tradition anser dem en stam från Trakien, uppkallad efter deras kung och byggare av Cyklopisk väggarna.

Men kanske den mest kända versionen av en Cyclops är en från Homer's Odyssey. I Odysseus resa hem, kommer han på en jätte ras av herdar som är laglös håla-invånare. Intresserad av att se vilken typ av gåva de kommer att ge honom, tar Odysseus tolv av sina män att besöka dem, och väntar i grottan av en för sin värd återkomst. Cyklopernas de möter är en namngiven Polyfemos. När Polyfemos återvänder hem med sina hjordar, som övernattar i grottan med honom, snarare än hälsning dem och dela med mat och presenter och de förväntar sig, han stänger in dem i grottan och äter två av männen. Odysseus gör en smart plan för att fly. Han blir Polyfemos berusad, ger ut hans öga, och hjälper sina män att fly genom klamrar sig fast på undersidan av besättningen när de kommer ut ur grottan på morgonen. Eftersom Odysseus har sagt Polyfemos att hans namn är "No Man" när Cyclops rop på hjälp, det låter för hans kollegor cykloper att han säger att "ingen människa är att döda mig"-inte ett anledning till oro. Men från ombord på hans fartyg, avslöjar Odysseus sitt verkliga namn, som gör Polyfemos att åberopa sin far Poseidon att hämnas honom, vilket resulterar i en mycket lång resa för Odysseus och hans skeppskamrater, som Poseidon förhindrar deras hemkomst.

Denna speciella cyklopen, Polyfemos, även siffror i en dikt av Theokritos och en rapport från Ovidius, som berättar om Cyclops försök att uppvakta en nymf namn Galatea, efter mördat sin älskare Acis. Galatea kunde vända Acis i en flod som han skulle dö, men hon var aldrig intresserad av Polyfemos. Denna myt återberättas i John Gay's librettot till Georg Friedrich Händels opera Acis och Galatea . Det var också föremål för en opera av Jean-Baptiste Lully med ett libretto av Jean Galbert de Campistron kallas Acis et Galatée.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.